Перший тренер воротаря Ісенка: у Динамо, Шахтар і за кордон Паша ще встигне

Дитячий тренер 16-річного голкіпера полтавської Ворскли Павла Ісенка — Олександр Супрун — розповів про перші кроки вундеркінда у футболі, про приклад для наслідування, про вміння відбивати пенальті

Також фахівець повідомив, що кілька років тому юний воротар міг перейти до донецького Шахтаря. Нагадаємо, що у півфіналі Кубка України Павло Ісенко відбив три пенальті у грі з Маріуполем і вивів Ворсклу до фіналу Кубка.

— Павло прийшов до нас, коли йому було 9 років, — розказав тренер Олександр Супрун в інтерв’ю сайту zbirna.com — Ми його взяли зі школи імені Горпинка. Взяли, як нападника. Він сам відразу і сказав: «Я бомбардир». Втім, в атаці Ісенко пограв буквально два тижні, і ми його призначили у ворота. Паша вже тоді був на голову вищим за всіх хлопців. Та й батьки, а я з ними відразу зустрівся, у нього високі. Тато у нього, до речі, теж був воротарем, виступав на першість міста за команду Поділ.

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant 

Із самого раннього дитинства Ісенко виділявся своєю працьовитістю. Без поважної причини він не пропустив жодного тренування. Вихований і порядний хлопчик. Завжди стояв за команду і партнерів. Пам’ятаю, одного разу на турнірі образили нашого гравця — він був на рік молодший за всіх. Хлопці говорять: «Тренер, наших б’ють!» Ми туди, а там Пашка вже всіх розігнав. Сам. Хоча він дуже скромний.

Ми його на матчі весь час налаштовували. Якось на турнірі в Маріуполі перед всіма питаю у нього: «Паша, як ти будеш грати». Він голову опустив і таким писклявим голоском говорить: «Як лев…» Це у нього в інтерв’ю після матчу з Маріуполем голос вже прорізався (посміхається).

З пенальті і у нас була історія. На престижному турнірі у Словаччині в матчі за 3-е місце він відбив два удари в серії 11-метрових. Потім отримав приз найкращого воротаря. Причому в дитячих змаганнях зазвичай у тренерів запитують, кого нагородити, а там організатори, скаути самі стежили і самі вирішували. Було приємно.

Думаю, що зіркова хвороба йому не загрожує. Тут від нього багато чого залежить і від оточення. Поки він точно не змінився (посміхається). Після матчу сам подзвонив і подякував. Я йому сказав: «День відпочинь і порадій, а потім — працюй ще більше».

Перспективи у нього хороші, але їх ще дуже рано оцінювати. Треба буде пройти важкий шлях, до того ж в першій команді дуже добре грає ще один наш вихованець — 21-річний Діма Різник. У нас тут в Полтаві вимальовується непогана воротарська школа (посміхається). Капітан національної команди України Андрій П’ятов теж наш вихованець, ось з нього хлопці і повинні брати приклад.

У юнацькій збірній Паша Ісенко, до речі, теж встиг себе проявити. Хоча я пам’ятаю, як радив його Олександру Петракову. Бачив воротарів цього віку в ДЮФЛ і розумів, що наш кіпер там не загубиться. Може, спочатку тренер і не сильно повірив, але, коли викликав Ісенка в команду, здається, не пошкодував.

Ісенко у збірній України U-17 (футболісти 2003 року народження).

У кваліфікаційному раунді чемпіонату Європи збірна України (U-17) не пропустила жодного м’яча і всі три матчі провів на нуль наш вихованець. Після турніру, який проходив в Португалії, на нього виходили представники Спортинга і Браги — номер Пашки брали у півзахисника Ворскли Луїзао. Дзвонили, спілкувалися. Моя думка — рано йому туди їхати, не готовий він поки до тих випробувань, які там треба буде пройти. Мову не знає, адаптація займе близько року, за цей час можна взагалі загубитися. Але прагнути до того рівня потрібно.

Чемпионат U-19, Ворскла, Заря, Павел Исенко, 16 тур, 2020

Павло Ісенко у чемпіонаті U-19: Ворскла відбивається від Зорі. Фото vorskla.com.ua.

Кілька років тому його, до речі, мало Шахтар не переманив. Одного нашого вихованця 2003 року народження, Дениса Шостака, гірники забрали, а ось Павла Ісенка вдалося зберегти. Я з мамою його розмовляв, його самого переконував. Говорю: «У Шахтарі, кого не постав у ворота, в ДЮФЛ він навряд чи пропустить — там по воротах майже не б’ють. А тут у тебе буде хороша практика».

У зустрічах з тим же Шахтарем він в кожній грі по три-чотири рази виручав. Будь-якому голкіперові, а я сам теж колишній воротар, потрібно постійно грати. В Динамо теж інтерес виявляли, але і туди він ще встигне, якщо буде і далі так само працювати. Нехай Ворсклі користь поки приносить. Нам приємно, що школа нашого клубу готує таких хлопців. У Полтаві завжди вистачало талановитих футболістів, намагаємося розвивати в них сильні якості і виховувати хороших, порядних людей.

https://youtu.be/ef3ZJuK7P5w

На нуль Збірна України U-17 не забила Англії, але й не пропустила

Какое место в отборе Евро-2021 (U-21) в группе 8 займет молодежная сборная Украины?

  • Первое (31%, 534 голосов)
  • Второе (27%, 463 голосов)
  • Третье (24%, 421 голосов)
  • Четвертое (9%, 164 голосов)
  • Шестое (6%, 99 голосов)
  • Пятое (3%, 57 голосов)

Всего проголосовало: 1 738

Загрузка ... Загрузка ...



Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.