Катала: «Футбольним школам в Україні необхідно більше часу приділяти роботі над технікою, тактикою та ігровим мисленням»

Починаючи з сезону 2019/20 в ДЮФШ Динамо на посаді старшого тренера працює 58-річний іспанський фахівець Хосе Рамон Катала Пейро

Попереднім місцем роботи іспанця був японський ДЖЕФ Юнайтед Ітіхара Тіба. Крім нього Рамон Катала працював у іспанскьих клубах Сельта, Осасуна, Льєйда, Саламанка, Сарагоса, Еспаньол, катарському Аль-Райян, збірних Нікарагуа та Лівії. За свою тренерську кар’єру Катала попрацював з відомими фахівцями — Ернесто Вальверде і Маурісіо Почеттіно в Еспаньолі, Йоханом Кройфом у збірній Каталонії, Мікаелем Лаудрупом в Аль-Райяні.

У динамівській академії Хосе Рамону асистує 47-річний аргентинець Маркос Гільєрмо Самсо. Фахівці працювали разом у японському ДЖЕФ Юнайтед, до цього аргентинець працював на батьківщині, в Расінгу де Трелью.

В інтерв’ю клубному сайту Динамо Рамон Катала розповів про своє бачення розвитку дитячого футболу в Україні та про роботу в динамівській академії.

— Рамоне, як ви отримали пропозицію працювати в динамівській академії?

— Першими на зв’язок зі мною вийшли іспанські тренери, які в недавньому минулому працювали у тренерському штабі першої команди Динамо — Еду Докампо і Вісенте Гомес. Вони звернулися до Ернесто Вальверде, який на той момент очолював Барселону, з проханням порекомендувати іспанських фахівців в області дитячого футболу, і він запропонував мою кандидатуру. Потім зі мною зв’язалися з Києва. Мене зацікавила ця пропозиція, оскільки Динамо Київ — це великий клуб, який знають у всій Європі. Я люблю нові виклики, і мене не лякають великі обсяги роботи, тому я прийняв цю пропозицію. У ДЮФШ Динамо я був запрошений на посаду старшого тренера. Відповідаю за тренувальний процес і підготовку юних футболістів.

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant

— Ваша робота в Динамо схожа з тією, яка була у вас у попередніх клубах?

— Робота в футбольних школах і академіях клубів — це те, чим я займаюся практично все своє життя. Хоча у професійних командах я працював у якості асистента головного тренера, практично скрізь я в той самий час відповідав за академічні вікові групи футбольних шкіл клубів. Я працював у клубах і збірних з усього світу — в іспанських Сельта, Осасуні, Еспаньолі, Райо Вальєкано, Сарагосі, болгарському Літексі, російському Ростові, клубах з Катару та Японії, у збірних Лівії та Нікарагуа.

— У ДЮФШ Динамо ви прийшли не один, а з асистентом — Маркосом Гільєрмо Самсо. Як давно ви працюєте разом?

— З Гільєрмо ми протягом року працювали в одній з дитячих футбольних академій в Японії, в клубі ДЖЕФ Юнайтед Ітіхара Тіба. До 2017 року він працював у різних клубах Аргентини. Тренував як академічні групи, так і професійні клуби. Потім отримав запрошення з Японії. Там ми і познайомилися, хоча, звичайно, чули один про одного давно.

Я більше відповідаю за загальну підготовку усіх вікових груп, а Гільєрмо безпосередньо бере участь у тренувальному процесі разом із наставниками, працює над тактикою, розстановкою, технічним виконанням ігрових елементів.

— Які у вас враження склалися про динамівську ДЮФШ після початку роботи в ній?

— Я дуже вдячний тим людям, з якими я зараз працюю — директору школи Олександру Іщенко, тренерам різного віку, персоналу — лікарям, масажистам, кухарям, загалом — усім людям, які працюють в академії. Спільними зусиллями ми намагаємося вдосконалювати роботу ДЮФШ — як чисто футбольний аспект, так і деякі побутові моменти. В академії все і так чудово влаштовано, але наше завдання — зробити все ще трохи краще. Стараємося впроваджувати тут ту ж роботу, спрямованість, яку практикували в інших країнах — це можна назвати іспанським підходом.

— Зупинимося на цьому моменті докладніше. У чому, на ваш погляд, необхідно вдосконалювати роботу ДЮФШ Динамо?

— Я бачу в академії досить хороший рівень юних футболістів. Але потрібно трохи підвищувати рівень вимог у тренувальному процесі. Це стосується виконання ігрових елементів. Хлопці повинні швидше вчитися розуміти гру, усвідомлювати, що вони роблять на футбольному полі. Потрібно додавати і в тактичному плані — гравці мають швидше вчитися діяти на тій чи іншій позиції. Це найважливіші аспекти, над якими ми працюємо. Ми стараємося максимально доносити ці аспекти гри до юних футболістів, і я впевнений, що вони будуть прогресувати.

Також до сфери нашої діяльності входить селекційна робота — пошук, відстеження та відбір талантів по всій Україні. Селекція є важливим аспектом відбору потенційно талановитих футболістів. Динамо — це команда, у якій мріє грати кожен хлопчик в Україні, який захоплюється футболом.

Антону Царенко, капітану Динамо U-16, Самсо пророкує велике майбутнє.

— Існує думка, що в плані тактичного та технічного розвитку українські футбольні школи, де багато уваги приділяють фізичним даним дітей, відстають від західноєвропейських. Наскільки вона правдива?

— Так, існує залежність розвитку юного футболіста в тому числі від регіону, в якому він навчається футболу. Потрібно усвідомлювати, що в футболі важливі не тільки фізичні дані. Іспанська школа дала світові великих футболістів — Іньєсту, Хаві, аргентинця Мессі, які при цьому не виділяються фізичними даними.

Дійсно, в Україні потрібно трохи змінювати вектор підготовки дітей, більше часу приділяти роботі над технікою і тактикою, ігровим мисленням, розумінням гри. Також важливо виховувати у дітей менталітет переможців. Їх потрібно вчити тому, що вони — професіонали і повинні з юного віку відповідально ставиться до своєї майбутньої професії. Хлопці мають розуміти, що потрібно робити, аби досягти певної мети. А також усвідомлювати, що не все буде даватися їм легко, завжди існує так звана чорнова робота, без якої не обійтися. В академії живуть діти, які приїхали сюди з усіх куточків України з метою присвятити себе футболу. Вони живуть далеко від сімей, батьків. Їм потрібно допомагати, захищати і виховувати, направляти у потрібне русло. Ми покликані робити все можливе, щоб якомога більше випускників академії з часом потрапили до першої команди Динамо.

— У ДЮФШ Динамо велика увага приділяється не тільки академічним групам, а і молодшим. Вони потрапляють до вашої сфери роботи?

— У мої обов’язки входить контролювати роботу всіх команд усіх вікових груп, починаючи з найменших. Звичайно, в більшій мірі увага приділяється академічним групам — з U-14 по U-17. Але загальна концепція роботи академії передається і молодшим групам, при цьому враховується специфіка їх роботи. Там більше уваги акцентується на розвитку технічного арсеналу кожного гравця, умінні працювати з м’ячем. Чим старше хлопці — тим більше до їх навчання додається тактика і фізика.

Юний динамівець в атаці. Фото fcdynamo.kiev.ua.

— З огляду на ваш багатий досвід роботи в різних футбольних академіях, що би ви запозичили і привнести в ДЮФШ Динамо?

— У першу чергу, в організацію тренувального процесу я намагаюся привнести більше спілкування між тренерами, більше контакту, обговорень, робочих діалогів, розборів. Велика увага повинна приділятися плануванню, селекційній роботі. Кожен відділ має працювати як годинник. Повинен бути ідеально налагоджений тренувальний процес, який включає в себе тактично-технічний аспект і індивідуальну роботу. В першу чергу, потрібно піднімати планку в тактично-технічному плані. Дуже добре, що клуб дійсно приділяє велику увагу розвитку своєї академії. Це дуже важлива справа і перший крок до поліпшення результатів всього клубу.

— Якийсь клуб може бути зразком для всіх інших у плані розвитку своєї академії?

— Безумовно академія Барселони Ла Масія для багатьох є взірцем. Але вони вкладають в академію величезні кошти, і конкурувати з Барселоною в цьому плані складно. Сам клуб має великі доходи і може собі дозволити такі витрати на академію. Насправді, дитячий футбол на дуже хорошому рівні не тільки в Іспанії, але і в Португалії, Нідерландах, Франції.

— Влітку 2019 року юнацька збірна України стала чемпіоном світу серед 20річних. На провідних ролях у тій збірній були динамівці. Наскільки вас вразила ця команда?

— Уважно стежив за чемпіонатом. Україна довела, що у неї можуть з’являтися талановиті футболісти, здатні досягти результату на найвищому світовому рівні. Я був щиро радий за цих хлопців і сподіваюся, що вони продовжать розкривати свій потенціал.

Два динамівські чемпіони світу: Булеца й Цитаїшвілі

— Часто обговорюваною проблемою для дитячих команд Динамо є недолік матчів проти сильних суперників на внутрішній арені. Прогрес конкуруючих академій, того ж Шахтаря, це позитив?

— Безумовно. До слова, в академії Шахтаря зараз працює мій співвітчизник, якого я добре знаю. Раніше він працював у Барселоні. Також там тренують португальці, директор академії Шахтаря — аргентинець. Гірники, як і Динамо, не шкодують коштів на розвиток академії, і вона працює досить добре. Те, що у Шахтаря сильна академія, і у нас є конкурент на внутрішній арені — це добре. Це змушує нас ставати ще кращими.

Апетити Раффо: є бажання виграти всі шість чемпіонатів

— Чи знайомі ви з тими іспанськими фахівцями, які працювали в ДЮФШ Динамо кілька років тому — Альберто Босхом, Унаї Мельгосою? Чи бачите ви зараз плоди їхньої роботи?

— В принципі, ми працюємо в тому ж напрямку, який раніше задали Вісенте, Унаї і Альберто, і який дав результат. Тренувальний процес у цілому налагоджений по тій самій схемі. Більше того, хлопці вже адаптовані під ту програму, яку ми їм даємо, тому що вони вже працювали по ній з Альберто. Звичайно, вправи змінюються, але в цілому програма приблизно та сама, тому і тренери академії, і футболісти дуже швидко її підхоплюють, їм не потрібен час на адаптацію.

Зимовий Кубок ДЮФЛУ U-16: фінальні розбірки команд Шахтаря завершилися перемогою старших

Кто станет чемпионом Украины U-19 по итогам сезона-2019/2020?

  • Динамо (38%, 505 голосов)
  • Шахтер (29%, 384 голосов)
  • Карпаты (5%, 64 голосов)
  • Волынь (4%, 59 голосов)
  • Днепр-1 (4%, 54 голосов)
  • Ворскла (4%, 52 голосов)
  • Колос (3%, 36 голосов)
  • Десна (3%, 35 голосов)
  • Львов (3%, 34 голосов)
  • Александрия (2%, 33 голосов)
  • Заря (2%, 28 голосов)
  • Металлург (2%, 25 голосов)
  • Мариуполь (2%, 20 голосов)

Всего проголосовало: 1 329

Загрузка ... Загрузка ...


Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.