Шулянский: «Коли тренери пхають, деякі гравці можуть просто попливти. А Костюк відчуває, коли потрібно підтримати»

Команда Динамо U-19 регулярно дає приводи для оптимізму, а гравці юнацької команди яскраво демонструють можливості динамівської школи футболу. Один із них — Артем Шулянський, який уже встиг здобути прихильність уболівальників

Про життєвий шлях молодого динамівця, роботу з Ігорем Костюком, завдання на 2020 рік та багато іншого була бесіда з прес-службою Динамо.

— 2019 рік видався для вас дуже насиченим та плідним. Яка подія залишила найяскравіший слід?

— Рік був дійсно складним, я грав за команди двох вікових груп Динамо: U-19 та U-21, і дуже радий цьому. Найяскравіша подія для мене — це чемпіонські титули, здобуті обома командами. Також можу відзначити тренування з першою командою, але на тому не можна зупинятися. Це мотивація для мене працювати ще більше, не знижувати рівня вимог до себе, а лише підвищувати його. Від тренування з основою отримав незабутні емоції. Гравці тобі підказують, підтримують, але все потрібно робити швидше, динамічніше. Усі мої думки й зусилля спрямовані на те, щоб потрапити до першої команди.

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant 

— У минулому сезоні ви далеко пройшли в Юнацькій лізі УЄФА. Чого не вистачило, щоб обіграти Хоффенхайм?

— Нашій команді не вистачило удачі. Були моменти, щоб забити, але не склалося. А в серії одинадцятиметрових нам не пощастило. Шкода, що ми програли, були налаштовані на цю гру й дуже хотіли перемогти.

— Але при цьому ви сенсаційно обіграли Ювентус. Що допомогло досягти такого результату?

— Ми ретельно готувалися до гри з Ювентусом. У всіх горіли очі, усі хотіли пройти далі. На зборах грали за тією тактикою, яка мала бути з Ювентусом. Тренери добре нас підготували до поєдинку. Ми показали вміння, що в нас було, у цьому матчі.

— Як вважаєте, у чому секрет успіху Динамо U19?

— У тому, що ми команда. Стоїмо один за одного як на полі, так і за його межами. Тренери хвилюються за нас, а ми — за них. У команді чудова атмосфера. Дуже пощастило з наставниками. Вони працюють із нами, пояснюють кожну деталь.

Партнери вітають Даніла Скорка. Шулянський праворуч

— Якщо запитати вболівальників, кого з футболістів вони можуть назвати в Динамо U-19, одним із перших вони назвуть саме Шулянського. Безперечно, їм хотілося б знати про вас більше.

— Починав кар’єру в київському Арсеналі. Після того, як з’явився інтерес із боку Динамо, порадився з батьками та прийняв рішення піти на перегляд.

— У який момент з’явилося рішення пов’язати своє життя з футболом?

— Мене батько привів на футбол. Маю брата, який старший за мене на два роки. Він в Арсеналі грав за свою вікову категорію, а я — за свою. Ми разом тренувалися. Чим більше в мене виходило на футбольному полі, тим більше сил з’являлося, щоб прогресувати. Гра в Динамо U-19 та U-21 — перший крок для мене. Головна мета нині — дебютувати за першу команду.

— З братом обговорюєте свої виступи?

— Звичайно, аналізуємо з братом та батьком кожну гру. Вони вказують мені на помилки, підказують. Це допомагає.

— Який тренер за всю вашу кар’єру був найкращим для вас?

— В Арсеналі для мене такими були Олег Давиденко та Сергій Литовченко, а зараз — Ігор Костюк. Тренер підтримує, вірить у нас. Найголовніше — він робить гравців сильнішими духом.

Костюк-мотиватор

— Чого він навчив особисто вас?

— Тренер підказує, навчає деталей футболу. Він підтримує нас, а це найважливіше для будь-якого футболіста. Якщо тренери пхають, то деякі гравці можуть просто попливти. А Костюк відчуває моменти, коли потрібно підтримати, а коли посварити. Як він може серйозно поговорити з нами, ми дізналися в перерві матчу-відповіді з ПАОКом. Програвали з рахунком 0:2, у роздягальні він добряче напхав нам, також розібравши помилки, завдяки чому команді вдалося зібратися та відігратися.

— А які слова Костюк добирає в таких випадках?

— Він говорить на підвищених тонах, щоб дійшло до нас. Але за підвищеними тонами ніхто не зрівняється з Юрієм Морозом (сміється). Це дуже впливає на гравців і на результати. Як бачите, його методи діють (посміхається). Якби Мороз не кричав, ми б не виграли чемпіонат минулого року.

— З чого складається ваша підготовка до матчів? Скільки часу приділяєте вивченню тактики суперника?

— Ми готуємося до всіх поєдинків однаково. Перед кожним матчем у нас заїзди. Переглядаємо ігри суперника, тренери вказують на наші помилки в попередніх поєдинках. Завжди робимо акцент на своїй грі, аналізуємо, як маємо діяти на полі. Коли готувалися до матчу-відповіді з ПАОКом, розбирали першу гру на теоретичних заняттях два дні по півтори години. Загалом же спочатку тренерський штаб переглядає матчі, після чого доносить отриману інформацію до нас, добираючи тактику на майбутню гру.

Пройшли ПАОК

— Чи займаєтеся додатково?

— Так, звичайно, залишаюся після тренувань, займаюся в залі. Іноді бувають індивідуальні тренування з Олегом Венглинським, зокрема відпрацьовуємо удари по воротах.

— Як налаштовуєтеся перед іграми?

— Намагаюся менше думати, щоб не перегоріти. Раніше переживав перед матчами — і це працювало проти мене. Єдине — роблю все те ж саме, що й перед попередньою грою. Увечері перед поєдинком розмовляю з батьками, вони мене налаштовують на матч, граю ввечері в ігри з партнерами по команді, а вранці — сніданок, удень — на прогулянку, і відпочинок до матчу.

— Якими трьома словами можна охарактеризувати Костюка?

— Веселий, професіонал, серйозний.

— У вас помітна зачіска. Як прийшла ідея відростити волосся?

— Подобається довге волосся. Коли тільки перейшов з академії до U-19, устиг пограти з Миколою Шапаренком. Надихнувся його прикладом (посміхається). Як захочеться чогось нового, зроблю дреди. З Родрігесом уже розмовляв стосовно них (посміхається). Буває, що кепкують із мене через зачіску та називають дівчинкою. Але я не звертаю на це уваги. Головне — те, що мені подобається.

Чемпіонат U-19, Львів, Динамо, 5 тур, Артем Шулянський, 2019

Фото fcdynamo.kiev.ua.

— Що найбільше?

— Футбол у всіх його проявах. Але найбільше — моя сім’я. Хочу, щоб батьки ні в чому не мали потреби.

— З кого берете приклад у першій команді Динамо та у світовому футболі?

— З Віктора Циганкова, а у світовому футболі — з Едена Азара. Віктор забиває практично в кожній грі. Я також прагну таких показників!

— Які завдання ставите перед собою в 2020 році?

— Виграти чемпіонати України U-19 й U-21 та потрапити до першої команди.

— За рахунок чого сподіваєтеся вигравати конкуренцію за місце в першій команді?

— За рахунок свого бажання. Усе залежить від мене, буду працювати над собою, щоб тренери першої команди помітили.

У нинішньому чемпіонаті України у складі Динамо U-19 Артем Шулянський провів 11 матчів, забив 3 м’ячі.

Юнацька ліга УЄФА. Обидчик киевского Динамо теперь сразится с Баварией

Кто станет чемпионом Украины U-19 по итогам сезона-2019/2020?

  • Динамо (38%, 505 голосов)
  • Шахтер (29%, 384 голосов)
  • Карпаты (5%, 64 голосов)
  • Волынь (4%, 59 голосов)
  • Днепр-1 (4%, 54 голосов)
  • Ворскла (4%, 52 голосов)
  • Колос (3%, 36 голосов)
  • Десна (3%, 35 голосов)
  • Львов (3%, 34 голосов)
  • Александрия (2%, 33 голосов)
  • Заря (2%, 28 голосов)
  • Металлург (2%, 25 голосов)
  • Мариуполь (2%, 20 голосов)

Всего проголосовало: 1 329

Загрузка ... Загрузка ...


Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.