Олександр Петраков про відбір на Євро-2020, новий формат Євро-2022 та свою спецпремію

Збірна U-17 (2003), Олександр Петраков, Андрій Воробей, 2019

Днями у швейцарському Ньйоні відбулося жеребкування еліт-раунду чемпіонату Європи-2020 серед збірних U-17. Про підсумки цієї події розповів головний тренер юнацької збірної України Олександр Петраков

Наставник юнацької збірної України U-17 (футболісти 2003 року народження) Олександр Петраков вважає, що на синьо-жовтих навесні чекає серйозне випробування. Цими та іншими думками він поділився із прес-службою УАФ.

— Олександре Васильовичу, що скажете про майбутніх суперників по еліт-раунду?

— Збірна Греції перед жеребкуванням перебувала серед фаворитів. Я бачив її недавній товариський матч із Грузією. Мені греки сподобалися своїм технічним оснащенням. Вони добре через пас виходять з оборони. Є у греків нападник-капітан, який у відборі забив п’ять м’ячів.

Ми були у другому кошику, у третьому — Туреччина, з якою ми вже не раз зустрічалися. Зокрема, вони нас обіграли по пенальті на Меморіалі Віктора Баннікова, але потім ми взяли реванш на турнірі в Латвії — 2:0. Сильна збірна, причому матчі еліт-раунду відбудуться в Туреччині, а ми всі знаємо, як місцеві вболівальники вміють підтримувати свою команду.

Збірна Туреччини U-17, збірна України, турнір у Латвії, 2019

Турки міцні хлопці. Фото lff.lv.

Греки хотіли провести змагання в себе, але, оскільки вони були господарями у кваліфікаційному раунді, їхня кандидатура відпала. У нас із білорусами кліматичні умови навряд чи дозволили б прийняти турнір у березні. З білорусами, до речі, минулого року ми зіграли внічию. Ця збірна, як і ще кілька, зараз проходить за фінансовою програмою УЄФА. Команда довгий час мешкає й тренується разом. Працює як академія. Отже, зіграність у суперника буде на рівні. На нас чекає серйозне випробування. У нашому квартеті немає явного фаворита, кожна з команд може вистрілити.

Зіграна збірна Білорусі

— До речі, як ви оцінили новий формат відбірних турнірів до чемпіонату Європи 2022 року, у яких вашій збірній незабаром доведеться брати участь?

— Нам належить зіграти в чотирьох відбірних раундах, щоб пробитися до фінальної частини турніру. Ми починаємо грати в групі А, серед елітної компанії. У цих змаганнях важливо не посісти останнє місце, щоб не вилетіти до дивізіону В. А вже в останньому раунді кваліфікації боротися за право виходу до фінальної частини змагань. Найбільший плюс для збірної України полягає в тому, що належить зіграти з найсильнішими збірними континенту. А чим більше таких матчів, тим швидше будуть прогресувати й наші хлопці.

Наприклад, наступної осені на нас чекають Німеччина, Бельгія й Швеція. Гарна компанія, чи не так? Свого часу завдяки роботі Юрія Калитвинцева, Олександра Головка, Олега Кузнецова збірна цієї вікової категорії заробила високий рейтинг, тому постараємося й далі підтримувати реноме українського футболу.

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant

— На церемонії Футбольні зірки України ви стали лауреатом у спеціальній номінації «Найкращий тренер молодіжних команд». Такий приз повинен стати традиційним?

— Я вперше дізнався, що є така номінація, коли мене запросили на сцену для нагородження. Для мене це була повна несподіванка і водночас гордість, що я зробив внесок у становлення наших юних обдарувань. Я двома руками за те, щоб такий приз став щорічним. Тренери юнацьких команд заслуговують, щоб про них знали більше.

Олександр Петраков. Фото прес-служба УАФ.

Спасибі керівництву УАФ, що робить усе можливе для якісної роботи юнацьких збірних. Ось, між іншим, голова нашого футболу Андрій Павелко пообіцяв посприяти в проведенні нашою командою лютневого збору. Він людина слова, і це я знаю не з чуток. Аби тільки клуби відпустили хлопців. Перед еліт-раундом це саме те, що треба. У Марбельї, куди нас запрошують, є шанс зіграти спаринги з такими збірними, як Англія та Бельгія.

— На церемонії нагородження переможців проекту Футбольні зірки України-2019 на сцені ви були разом тільки з одним чемпіоном світу, Валерієм Бондарем, хоча йому мав скласти компанію київський динамівець Денис Попов…

— Враховуючи, що 16 грудня УАФ організовує урочистий вечір на честь нашої перемоги на чемпіонаті світу, ми вирішили зайвий раз не турбувати хлопців. Я прийняв рішення прийти лише з капітаном команди й віце-капітаном. Але Денис Попов в останній момент зателефонував і сказав, що його не буде. Причин своєї відсутності він не повідомив. Можна лише здогадуватися, чому так сталося.

Евро-2020 (U-17). Сборная Украины сыграла вничью с Португалией и выиграла отборочную группу Евро-2020

Золотой талант-2019. Назовите тройку лучших игроков ноября в категории U-21 (1998-1999 г.р.)

  • Виталий Миколенко (Динамо) (19%, 127 голосов)
  • Денис Попов (Динамо) (16%, 102 голосов)
  • Богдан Леднев (Заря) (15%, 101 голосов)
  • Валерий Бондарь (Шахтер) (11%, 73 голосов)
  • Олег Билык (Александрия) (8%, 54 голосов)
  • Роман Вантух (Олимпик) (8%, 54 голосов)
  • Назарий Русин (Заря) (8%, 54 голосов)
  • Николай Шапаренко (Динамо) (4%, 29 голосов)
  • Евгений Чеберко (Заря) (3%, 23 голосов)
  • Дмитрий Ризнык (Ворскла) (2%, 15 голосов)
  • Даниил Бескоровайный (ДАК, Словакия) (2%, 15 голосов)
  • Олег Веремиенко (Карпаты) (1%, 7 голосов)
  • Евгений Чаговец (Минск, Беларусь) (1%, 4 голосов)

Всего проголосовало: 298

Загрузка ... Загрузка ...



Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.