Чекотун: моя мета — найближчим часом стати основним голкіпером Олімпіка

Юний голкіпер Олімпіка Андрій Чекотун розповів про свою сім’ю, про перші кроки у футболі, про вибір позиції. За словами футболіста, що недавно дебютував в УПЛ, тренуючись зі старшими партнерами він багато чому навчився

17-річний воротар Олімпіка Андрій Чекотун поділився враженнями від дебюту в УПЛ, відзначив 21-річного голкіпера Ворскли Дмитра Різника та розповів, хто із закордонних колег для нього «номер один».

— Андрію, розкажи про свою сім’ю. Звідки ти родом? Чим займаються батьки?

— Я родом з Вінниці, проживав там до 13 років. Звідти поїхав в академію Шахтаря. Папа — Юра, він приватний підприємець, у нього фірма по розмитненню автомобілів. Мама — Таня, вона лікар-педіатр. Ще у мене є рідний брат, він старший за мене на 7 років, працює у тата на фірмі.

— Хто прищепив тобі любов до футболу?

— Можна сказати, що в футбол я потрапив завдяки брату. Він раніше за мене почав відвідувати секцію футболу в Вінниці. Потім і мене туди привели.

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant 

— Чому позиція голкіпера?

— Спочатку я був нападником, але поступово тренер поставив мене в ворота. Він сам був голкіпером в минулому і, мабуть, щось у мені розгледів.

— Як ти опинився в Олімпіку?

— Під час свого перебування в академії Шахтаря мій тодішній наставник Володимир Миколайович Савченко порекомендував мені знайти команду, де б я мав постійну ігрову практику, і я перейшов до київського РУФК. Виступав за цю команду в юнацькому чемпіонаті України, і коли мені виповнилося 16, я потрапив на перегляд в Олімпік U-19 в Білій Церкві, і мене залишили в команді. Я вже тоді був наймолодшим в команді.

— Як це бути наймолодшим в колективі?

— Чесно кажучи, це супер — досвід… Тренуватися зі старшими партнерами, безумовно, плюс. Це додає тобі впевненості. Завжди можна щось помічати і переймати у своїх більш досвідчених партнерів по команді.

— Можеш навести приклад, що ти перейняв у когось зі своїх партнерів за час перебування в Олімпіку?

— Зараз мені подобатися спостерігати за тим, як діє в воротах Артем Кичак. Він відмінно читає гру, вміє передбачати дії нападників. Імпонує його спокій, холоднокровність. Впевненість воротаря завжди передається захисникам, це дуже важливий компонент. Вова Кринський і Бетім — суперпрофесіонали. Працюючи поруч з футболістами такого рівня, в їх темпі, намагаючись ні в чому їм не поступатися — ти прогресуєш і розвиваєшся. Буває складно, але я дуже радий, що у мене є можливість працювати поруч з такими талановитими хлопцями.

— Чим захоплюєшся крім футболу? Як провів карантин?

— Я ще вчуся в університеті. Під час карантину тривало дистанційне навчання, і це забирало багато часу. Якщо говорити про захоплення, то я стежу за NHL. Люблю дивитися по телевізору хокей. Улюблений клуб — Тампа-Бей Лайтнінг.

— Тренер воротарів Володимир Миколайович говорив, що кожному професіональному спортсмену необхідно мати план кар’єри, щоб знати куди рухатися, над чим працювати. Чи є такий план у тебе? Поділися.

— Так, під час зборів в Туреччині ми говорили з тренером на цю тему, і разом склали поетапний план розвитку моєї кар’єри. Він є, але це для мене щось дуже особисте. Можу лише сказати, що моя найближча мета — поступово набиратися ігрової практики в чемпіонаті України і в найближчі роки стати першим номером своєї команди. Для цього ще потрібно дуже багато працювати.

— Поділися своїми емоціями від дебюту у УПЛ?

— Перед грою було трохи хвилювання, але вже на розминці відчув упевненість. Крім того, партнери підтримали мене, сказали, щоб виходив на поле і робив те, що я вмію, що нічого страшного немає. Що стосується самої гри, то були як позитивні моменти, так і помилки. Але це нормально для дебюту. В цілому, я задоволений.

Фото ФК Олимпик.

— Розкажи про свої футбольні уподобання. За яким чемпіонатом стежиш?

— Та практично за всіма провідними чемпіонатами… Серія А, АПЛ. Дивлюся зараз і нашу Першу лігу.

— Топ-3 найкращих голкіперів світу.

— Мені подобаються голкіпери, які добре грають ногами, з реакцією, що дозволяє їм здійснювати ефектні сейви, воротарі, які впевнено почувають себе на лінії. Тому для мене №1 — голкіпер Барселони Марк-Андре тер Штеген. На другому місці — бразилець Едерсон з Манчестер Сіті. Він чудово вміє починати атаки своєї команди. Третій — Аліссон Беккер з Ліверпуля.

— Кого з українських голкіперів можеш виділити?

— Дуже добре себе показує після карантину воротар Ворскли Діма Різник. Я звернув на нього увагу ще давно. І в фіналі Кубка проти Динамо він відмінно себе показав, допоміг своїй команді дотягнути до серії пенальті і там зробив все від себе залежне, щоб перемогти. Взяв мертвий м’яч, але… Це лотерея!, — підсумумвав Андрій Чекотун в інтерв’ю офіційному сайту Олімпіка.

Молоді, та ранні Ісенко та Чекотун серед наймолодших воротарів в історії УПЛ

Золотой талант-2020. Назовите тройку лучших игроков июня в категории U-19 (2001 г.р. и моложе)

  • Павел Исенко (Ворскла) (29%, 72 голосов)
  • Анатолий Трубин (Шахтер) (22%, 54 голосов)
  • Арсений Батагов (Днепр-1) (11%, 28 голосов)
  • Даниил Кравчук (Ворскла) (10%, 25 голосов)
  • Егор Ярмолюк (Днепр-1) (7%, 17 голосов)
  • Даниэль Джулани (Маккаби ПТ Израиль) (6%, 14 голосов)
  • Юрий Тлумак (Карпаты) (6%, 14 голосов)
  • Денис Слюсар (Карпаты) (4%, 10 голосов)
  • Олег Власов (Ворскла) (2%, 6 голосов)
  • Алексей Сыч (Карпаты) (2%, 5 голосов)
  • Максим Хлань (Карпаты) (1%, 3 голосов)

Всего проголосовало: 121

Загрузка ... Загрузка ...


Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.