«В Україні багато хороших молодих голкіперів, подивимось, хто досягне рівня П’ятова і Шовковського»

Колишній голкіпер збірної України, а зараз тренер воротарів молодіжної збірної  Віталій Рева запевняє, що в Україні зараз багато молодих талановитих воротарів. Також він оцінив перспективи 21-річного Андрія Луніна в Реалі, прокоментував гру Олега Білика, поділився враженнями від виступів молодих кіперів Динамо та похвалив 21-річного Дмитра Різника з Ворскли

— Молодим воротарям буде складніше повернути форму після тривалої паузи?

— Ваше питання дуже актуальне. В принципі, у всіх хлопців буває відпустка, яка триває місяць, а то і більше. Сподіваюся, що нинішня пауза довшою не буде, але досвідченим воротарям дійсно буде простіше увійти в ігровий ритм. Вся справа в кількості повторень тих чи інших прийомів, які були у голкіпера. Все це закладено в механіці воротаря. У зв’язку з цим молоді буде трохи складніше. Досвідчені виконавці швидше вийдуть з піке, адже повторення мати навчання. У будь-якому випадку, перед клубними тренерами стоїть непросте завдання у всіх хлопців різні можливості для індивідуальної роботи. У збірній ми з такими проблемами не стикаємося.

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant 

В Україні якось різко виросла ціла плеяда молодих талановитих голкіперів. З чим ви це пов’язуєте?

Тут все просто. Справа в тому, що років 10 тому, а десь і раніше, у всіх серйозних академіях хорошого рівня з’явилися тренери по роботі з воротарями. Талановитих хлопців у нас завжди вистачало, а зараз їм вже в дитинстві підказують певні нюанси, і потім з ними простіше працювати в професіональному футболі.

Та ж гра ногами: зараз майже кожен молодий воротар вміє віддавати передачі. Раніше такого не було. Так що в цьому велика заслуга академій таких клубів, як Динамо, Шахтар, Дніпро та інші. Втім, давайте не плутати кількість з якістю. Подивимося, що буде з воротарями через 8-10 років. Чи зможе хтось з молоді досягти рівня Андрія П’ятова або Олександра Шовковського.

Тренерський штаб молодіжної збірної

У вас є якісь конкретні очікування?

Повинно трапиться щось надзвичайне, щоб деякі воротарі не досягли серйозних висот. Але я не буду називати конкретні прізвища. Важливо не забувати, що приблизно п’ять років тому в УПЛ серйозно знизилася конкуренція, в тому числі і на воротарської позиції. Молоді стали більше довіряти ще й тому. Футболісти повинні це розуміти і працювати ще старанніше.

Складно сперечатися з тим, що під номером один в списку молодих воротарів йде голкіпер іспанського Ов’єдо Андрій Лунін. У молодіжці, схоже, вже забули про його існування?

І так, і ні (посміхається). У минулому відбірковому циклі у молодіжній збірній була можливість використовувати цього голкіпера, але на даний момент в своєму амплуа він є одним з основних гравців національної команди. За молодші збірні Лунін своє вже відіграв це нормальна ситуація. Ніхто не стане заперечувати, що Андрій вже готовий для першої команди країни. Тепер досвід в молодіжці отримують інші виконавці, а вибір у нас достатній.

Якими вам бачаться перспективи Луніна в Реалі?

У найближчому майбутньому заграти там буде складно. Таким клубам потрібні воротарі з ім’ям, і не випадково за Тібо Куртуа в Мадриді заплатили величезні гроші. Нашому голкіперу потрібен ще час, щоб заграти в іспанському футболі, набратися певного досвіду. Я сподіваюся, що у нього все вийде, працювати він уміє. Шанс у Андрія з’явиться.

Лунін із П’ятовим на тренуванні

Можете назвати його сильні якості?

Психологічна стійкість, постійна готовність до роботи, гра ногами, хороша школа. Важливо, що Лунін вже в ранньому віці почав виступати в Прем’єр-лізі. Допомогло те, що він спокійно ставився до допущених помилок, а їх спочатку вистачало. Про воротарів, в хорошому сенсі, часто говорять присутня легка відмороженість (посміхається). Ось це якраз про Андрія. Втім, найголовніша його якість, на мій погляд, це вміння читати гру, передбачати ситуацію. Він не притискається до воріт, намагається діяти на виходах, на перехоплення як вгорі, так і внизу. Потрібно враховувати і поведінку в побуті тут теж все добре. Словом, майбутнє у нього хороше.

На даний момент основним голкіпером молодіжної збірної України не є представник наших грандів таке буває нечасто. Ви задоволені грою Олега Білика?

Загалом і в цілому так, особливих нарікань у мене немає. Давайте почнемо з того, що на рівні збірних цей воротар пройшов всі щаблі юнацького та юніорського футболу. На якомусь етапі він пропав з поля зору фахівців, але потім опинився в Олександрії. Там з воротарями працює Андрій Ковтун, ми з ним часто спілкуємося, обмінюємося, думками.

Коли на початку 2019-го Руслан Ротань збирав нову молодіжку (базовий вік 1998 рік народження), ми відразу звернули увагу на Олега Білика, отримавши хороші рекомендації в клубі. У той момент на воротарів 1999 року народження розраховувати було не можна вони готувалися до чемпіонату світу. У молодших хлопців теж були офіційні турніри, тому у молодіжки особливого вибору не було. Втім, Білик добре себе проявив з першого дня роботи. Команда виграла два турніри, і він не раз виручав своїх партнерів.

Якось Білик зіграв у спарингу і за першу збірну. З Коноплянкою та Малиновським

Все частіше почали довіряти Олегу і в клубі, де він конкурує з досвідченим Юрієм Паньківим, який регулярно викликається в національну збірну. У мене не було великих претензій до Білика і у відбірковому турнірі. Питання виникали, швидше, не по грі, а по його внутрішньому стану, на яке певний вплив зробили зовнішні фактори, і це могло перешкодити в конкретному поєдинку. Відсотків на 90 його виступами я задоволений. Можу точно сказати, що цей голкіпер зростає і у нього є перспективи.

У відбірковому турнірі в резерві молодіжки по черзі значилися воротарі Динамо Владислав Кучерук та Руслан Нещерет. У них є шанси заграти в УПЛ в київському клубі?

Я знаю, що на них в команді розраховують, вони весь час працюють з основним складом. За плечима Кучерука великий досвід виступів у юнацьких збірних, а на грудях медаль чемпіона світу. А Нещерет, незважаючи на свої 18 років, на хорошому рівні провів уже не один десяток матчів на міжнародній арені. Думаю, шанс у хлопців точно буде, потрібно набратися терпіння і працювати.

 В останньому списку викликаних на збір не було прізвища Анатолія Трубіна. У молодіжці на нього не розраховують?

Ще й як розраховують! Справа в тому, що якраз в ці терміни у збірної (U-19) були заплановані поєдинки елітного раунду кваліфікації чемпіонату Європи. У команді Олега Кузнєцова Трубін грає важливу роль, і ми домовилися з Сергієм Краковським, який відповідає там за воротарів, що Толя поїде з ними. Погодивши, природно, це питання з Русланом Ротанем. Нам не може не подобатися, що в Шахтарі потихеньку починають довіряти своєму молодому вихованцю для 19-річного Анатолія Трубіна це великий плюс. Дані у нього теж хороші, хлопець він талановитий і працьовитий.

Трубін

Вперше в список молодіжки потрапив страж воріт Ворскли Дмитро Різник. У Полтаві кажуть, що він схожий на молодого Андрія П’ятова. Ви згодні?

Я сподіваюся, що П’ятов ще пограє і принесе користь нашому футболу. Ось, коли він закінчить свою кар’єру, створить свою школу, тоді і можна буде обговорювати це питання. Так, певна схожість  дійсно проглядається, адже в молодості Андрій працював разом з Сергієм Долганським, який зараз тренує Різника. Втім, на воротарські навички Дмитра напевно вплинули і його попередні наставники дитячі фахівці, а також Олег Моргун та Олег Остапенко. Та й П’ятов згодом дещо змінив стиль, особливо в останні роки.

Дмитрий Ризнык, Ворскла

Чемпіон світу Різник

Різник був в нашому списку з самого початку минулого року, але якийсь час він перебував у команді Олександра Петракова, а потім ми віддавали перевагу іншим хлопцям. Однак 2020 рік  Діма почав досить впевнено, провів за клуб кілька хороших матчів, і ми вирішили з ним познайомитися. У нас є певні вимоги щодо виходу з оборони в атаку, і ми намагаємося підбирати воротарів, які добре грають ногами. У голкіпера Ворскли такі навички є, відзначив Віталій Рева в інтерв’ю сайту zbirna.com.

На карантині Різник: дослухайтеся до порад МОЗ — це важливіше. А футбол повернеться

Золотой талант-2020. Назовите тройку лучших игроков марта в категории U-21 (1999-2000 г.р.)

  • Владислав Супряга (Днепр-1) (23%, 76 голосов)
  • Виталий Миколенко (Динамо) (22%, 73 голосов)
  • Денис Попов (Динамо) (11%, 37 голосов)
  • Андрей Лунин (Овьедо Испания) (10%, 33 голосов)
  • Андрей Кулаков (Мариуполь) (8%, 27 голосов)
  • Валерий Бондарь (Шахтер) (7%, 23 голосов)
  • Дмитрий Ризнык (Ворскла) (7%, 23 голосов)
  • Сергей Булеца (Днепр-1) (6%, 20 голосов)
  • Ростислав Лях (Карпаты) (3%, 9 голосов)
  • Назарий Муравский (Мариуполь) (2%, 7 голосов)
  • Даниил Бескоровайный (ДАК Словакия) (2%, 6 голосов)

Всего проголосовало: 182

Загрузка ... Загрузка ...


Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.