Футбольний агент: в Україні є 14-річний гравець, яким цікавляться із топ-чемпіонатів

Футбольний агент Ярослав Зварич розповів про свої перші трансфери до чемпіонату Словаччини, про перехід Данила Безкоровойного до ДАК 1904 та про вимоги до футболістів у наймолодшій лізі Європи. Також Зварич похвалив один із українських клубів

— З яких трансферів ви починали?

— Перші мої найпомітніші переходи пов’язані з клубом ДАК 1904. Саме туди перейшли за моєї протекції двоє півзахисників — Андрій Ляшенко із луцької Волині та Максим Третьяков із Чорноморця, а також форвард Олімпіка Станіслав Біленький. На той час Андрію та Станіславу було по 20-ть років. Загалом, старався шукати гравців із цікавими індивідуальними якостями, але обов’язково молодих. Річ у тім, що словацька Суперліга одна з наймолодших у Європі. Там у вищому дивізіоні вже є гравець 2002 року народження, а хлопці 2001-го р. н. це вже регулярні такі футболісти основи, їх 5-7 щонайменше. Не бояться довіряти молодим.

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant 

Безкоровайний? То була своя історія. За тренерського штабу Богатиря Волинь відмовилася від майбутнього чемпіона, він подався в Литву. Там, напевно що, втратив півроку. Потім зв’язався зі мною. Я пропонував його у багато українських клубів, але всі відмовляли, і тоді розповів про нього у Словаччині. Безкоровайний — здібний молодий захисник, я надав дані про нього ДАКу, після першого ж тренування його підписали.

Спершу відновлював форму в оренді — у клубі Земплін. Це пішло йому на користь. Тренер у нього повірив, він скористався своїм шансом. Зараз Даня — впевнений гравець основи ДАКу. До слова, у збірну його викликали якраз уже зі Словаччини. Хочу окремо подякувати тренеру збірної Петракову Олександру Васильовичу, що повірив в нього, а Дані, що не підвів тренера у найвідповідальніша моменти.

Безкоровайний на чемпіонаті світу проти Нігерії

Відзначу, що щодо Данила Безкоровайного ми мали конкретний оффер від Селтіка, але, на жаль, часу до закриття трансферного вікна лишалося мало, а першу пропозицію його клуб не прийняв. Можливо, подальші перемовини дали б результат, але дедлайн вже зачинявся. Але нічого — все у нас ще попереду.

— Які вимоги до футболістів у наймолодшої ліги Європи?

— Словаччина хороша тим, що гравці тут не затримуються. Тутешні клуби не візьмуть безперспективного футболіста, тому що кожен тримає думку, як потім його продавати. Більшість переходів здійснюється на правах грошового трансферу, а не вільного агента. Кожен гравець — це капіталовкладення, а не благодійність. Якщо дивитися на футбол саме так, то клуб старатиметься максимально розвинути свого гравця.

Безкоровайний у силовій боротьбі, наче риба у воді

Основні вимоги — це хороша фізична підготовка та антропометрія, наявність індивідуальних якостей, стійкість спортивного характеру. Суперліга Словаччини — змагання атлетичне, силове. Саме тому, можливо, більш легкі й технічні гравці, на кшталт Андрія Ляшенка, тут розкриваються важче. Але хороша сторона тутешнього футболу — ті, хто хоче грати, тут матимуть шанс.

— Наразі 67 легіонерів з України в словацькому чемпіонаті (говоримо про всі ліги). Найближчим часом може стати більше/менше?

Певні перемовини ведуться. Наприклад, можу анонсувати, що капітан юнацького складу ПФК Львів Артем Вовкун перейшов в один із клубів Суперліги — Земплін. Це здібний 18-річний опорник. Майбутній Бускетс. Саме такі цінуються в Словаччині. Його ровесник, форвард юнацької команди Карпат Максим Гірний, також є гравцем основної команди Земпліна.

Є ще відразу кілька молодих українців, яких я влаштував у словацькі клуби вищого дивізіону. Зважаючи на те, що це команди з першої п’ятірки, там спершу треба ще довести свій рівень, між молодіжним складом і першою командою. Хто пробивається — той відбувається як футболіст.

— Чому 22-річний Мар’ян Швед в глухому запасі Селтіка?

— Не думаю, що мені коректно давати оцінку, адже я не є його представником. Можу тільки сказати, що про Шведа в Селтіку дізналися від мене. Якщо про враження зі сторони говорити — те, що чув і бачив — можливо, гравець помилився з чемпіонатом, можливо, не розрахував сили в конкуренції, можливо, йому не вистачає знання мови для адаптації. На мою думку, тут цілий комплекс таких маленьких моментів, які в підсумку роблять загальну картину.

У Шведа із Селтіком поки що не зростається.

— Можете розповісти про новини на африканському векторі?

Давайте дочекаємося, не будемо забігати наперед. Там багато цікавих гравців 2002-2003 р.н. Можливо, є така ймовірність, деякі з них прибудуть ближчим часом в Україну.

— Чи є зараз в Україні гравець, який був би здатен зацікавити топ-клуби із топ-чемпіонатів?

Скажу, що наразі в є молодий 14-річний гравець, яким дуже сильно цікавляться із топ-чемпіонатів. Деталі розголошувати поки що не буду.

— Ви багато хорошого сказали про словацький футбол. В Україні таке можливо?

— Теоретично — так. Просто треба переналаштувати свої сподівання та очікування щодо футболу. Якщо сприймати його, як бізнес, це оздоровить наш чемпіонат і дасть великий поштовх у розвитку наступного покоління гравців і тренерів. Повірте, наші здатні грати на хорошому рівні. Але треба цього хотіти та заради цього тяжко працювати.

Зварич і Безкоровайний

За таких умов, думаю, багато наших футболістів «золотої ери» УПЛ після кризи заграли б на набагато вищому європейському рівні. Єдиний український клуб, який я хотів би виділити, це — Рух (Львів) і його президента Григорія Козловського. Вдалося побувати на місці, де зараз зводиться суперсучасна база та академія для футболістів клубу. Дуже приємно це побачити, що людина з шаленим захопленням і любов’ю до футболу це все будує. До речі, побачивши це все я віддав у Рух свого клієнта 18-річного нападника Миколу Кухаревича (на фото вгорі), перспективного нападника, маючи при цьому пропозиції по ньому з Європи, — розповів Ярослав Зварич в інтерв’ю сайту Sportarena.

Претенденты Форвард Динамо в аренде показывает невероятную эффективность в Премьер-лиге

 



Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.