Дацюк: «Взимку Десну U-21 залишило аж шестеро захисників»

Під час зимової перерви на тренерському містку молодіжної команди Десни відбулися зміни: дубль чернігівців очолив Олександр Дацюк, змінивши на цій посаді Олександра Пищура

Про новачків та плани на весняну частину сезону новий керманич молодіжки Десни розповів в інтерв’ю прес-служби клубу.

— Як надійшла пропозиція очолити дубль Десни та чи довго вагалися?

— Не думав взагалі. Завжди мріяв працювати з дорослими. З дітьми в мене вже великий досвід — це для мене не нове. А ось з дорослими працювати не було можливості. Так склалася ситуація, що директор СДЮШОР Десна Володимир Чуланов на зібранні запропонував: «Чи хочеш тимчасово очолити Десну U-21?» Я погодився, й, після цього, рішення залишалося лише за керівництвом клубу. Через тиждень мені сказали: «Приймай команду».

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant 

— Як пройшла ця зима для команди U-21: де тренувалися, як підходили до сезону?

— У середині січня мене познайомили з командою. Багато хто взимку залишив клуб. На першому тренуванні було десь 12 людей. В принципі, з ними ми й працювали 1,5 місяці. Я відразу включився у роботу. Тренувалися на штучному газоні на стадіоні ім. Гагаріна.

— Як Ви казали, узимку команду покинув капітан Едуард Галстян, Гліб Скрибка, Мирослав Сердюк… Зате повернулися захисник Ярослав Черноусов, воротар Олексій Тимошенко, які виступали за Десну U-21 у сезоні 2018/19, з Олександрії перейшов Микита Кіщук. Розкажіть про новачків: де та на яких позиціях їх бачите?

— В нас склалася така ситуація, що шестеро гравців захисного плану пішли з команди. Тому потрібно було швидко приймати рішення. Я звернувся до Володимира Чуланова, з проханням знайти захисників. Атакуючі гравці в нас були, до того ж із першої команди до U-21, наскільки я знаю, найчастіше відправляють саме гравців атаки. Тому акцент робили на захисниках. По Кіщуку поступила пропозиція — нас він влаштував й клуб його підписав.

— Наприкінці лютого Десну поповнив воротар Ілля Караващенко з донецького Шахтаря. Вже відомо: він буде грати за U-19 або за U-21 (адже за віком проходить й туди, й туди)?

— Скоріш за все, він гратиме за дубль. Але все залежить від Олександра Рябоконя. З нами Ілля не тренується, його бережуть, щоб не було травм.

Ілля Караващенко

— За Десну U-19 зараз грає велика група гравців 2001 року народження, які у наступному сезоні не зможуть виступати у цій групі через вікові обмеження. Ви вже залучили до команди U-21 Вадима Ветоху, Максим Шумило, Дмитра Грищенка, Павла Шостку… Розглядаєте тих гравців 2001 року, які залишилися у U-19, в якості кандидатів у дубль? Та наскільки налагоджена співпраця з тренерами Десни U-19 Вадимом Мельником та Сергієм Бакуном?

— З діалогом в нас немає жодних проблем. Сергій Миколайович Бакун готовий мені допомагати, підказувати, надавати гравців. Чи розраховуємо чи ні?.. В нас зараз немає інших варіантів, адже у команді 11-12 гравців, тому футболісти 2001 року народження у будь-якому випадку будуть грати, якщо щось не зміниться найближчим часом. До того ж хотілося б, щоб футболісти нашого регіону, Чернігівщини, представляли Десну.

— З тих хлопців, яких Ви тренували у Семенівці, є хтось, кого можна залучити у Десну U-21?

— Зараз у U-19 грають два вихованці семенівського футболу — Панько та Шумило. Вони вчилися в київському інтернаті, а після цього прийшли до Десни U-19. Поки що особливо не спілкувався з колегами з інших районів області. Я тільки знайомлюся з командою, до того ж на мені ще дві команди у СДЮШОР Десна: 2006 та 2011 років народження. Кинути дітей я не можу.

— У матч з Маріуполем U-21 команда остаточно позбулася шансів на потрапляння у першу шістку. Наскільки це вдарило по психології?

— Ми з хлопцями спілкувалися — у більшості з тих хто залишився, було мало практики у 2019-му році, вони переважно виходили на заміну. Хоча нам хотілося претендувати на шістку, розуміли, що завоювати щонайменше 6 очок в трьох весняних матчах — це буде диво. Тому нашим головним завданням було просто додавати з кожною грою, щоб кожен з гравців вдосконалювався й в них з’явився шанс показати себе й на дорослому рівні. Хоча всі хлопці розуміли: якщо ми будемо в першій шістці, на них будуть звертати більше уваги… Але до цього треба дорости.

— Як раз у матчі з Маріуполем здивував Ілля Чайка: восени він не часто з’являвся на полі, а в цьому матчі вийшов у старті, грав з натхненням, забив гол… Проте у перерві Ви його замінили. В нього проблеми з фізичною готовністю?

— Взимку Чайка відновлювався від травми, перед грою з Шахтарем він отруївся. Тому фізична форма Іллі була не кращою, грати 90 хвилин він ще не готовий. Щодо його гри, то, чесно, здивував, та й Фортуна Чайці посміхнулася — він забив. Подивимося що буде, коли Ілля підтягне фізичну форму. Головне — щоб не було травм.

— Восени капітаном Десни U-21 був Галстян, у матчі з Маріуполем команду на поле вивів Пічугін. Як проходили вибори, чи це Ви призначили нового капітана?

— Пропозиція була наступна: «Я ще слабко знаю вас як особистостей, хлопці, тому пропоную вам самим обрати капітана. Якщо ви не прийдете до консенсусу, то його призначу я». У підсумку команда обрала Даніїла Давиденка, але так вийшло, що в матчі з Маріуполем він не грав, тому місце віце-капітана, вже за моїм рішенням, дісталося Сергію Пічугіну.

Капітан Десни у матчі з Маріуполем Сергій Пічугін. Фото fcmariupol.com.

— Чого чекати уболівальникам від Десни U-21 навесні 2020 року?

— Багато буде залежати від першої команди. В мене зараз є 11 людей: якщо хтось травмується, будемо когось викликати з U-19. Й все ж ми маємо з кожною грою ставати сильнішими. Це наша мета.

Поза грою: УЄФА рекомендував — УАФ із УПЛ припинили

Кто станет чемпионом Украины U-21 по итогам сезона-2019/2020?

  • Динамо (44%, 623 голосов)
  • Шахтер (32%, 452 голосов)
  • Карпаты (5%, 66 голосов)
  • Александрия (4%, 56 голосов)
  • Днепр-1 (4%, 54 голосов)
  • Ворскла (3%, 45 голосов)
  • Колос (3%, 40 голосов)
  • Десна (2%, 29 голосов)
  • Заря (2%, 29 голосов)
  • Львов (1%, 16 голосов)
  • Мариуполь (1%, 14 голосов)

Всего проголосовало: 1 424

Загрузка ... Загрузка ...


Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.