Тренер Колоса: «Вигідніше ростити свої таланти, аніж купувати за великі гроші»

Головний тренер молодіжної команди Колоса (U-21) Андрій Костенко розповів клубній прес-службі, як готується його колектив до другої частини сезону, оцінив виступ на Меморіалі Олега Макарова-2020 та окреслив плани на майбутнє

Андріє Михайловичу, Колос U-21 виходить на фінішну пряму в підготовці до другої половини сезону, як проходить підготовка?

— Наразі ми проводимо останній збір, 13 лютого повертаємося до Києва, дамо хлопцям два дні вихідних і потім вже у нас буде тижневий цикл безпосередньої підготовки до матчу 19 туру Прем’єр-Ліги U-21 проти молодіжки Олександрії. Цей навчально-тренувальний збір ми проводимо у Ковалівці, це більше ігровий збір, ми вже награємо комбінації, налагоджуємо зв’язки та взаєморозуміння, набагато більше роботи з м’ячем. Ми працюємо в режимі двох тренувань на день. У нас є виїзди до Білої Церкви на стандартне поле, а у Ковалівці 40 хвилин є безпосередньо тренування, та 40 хвилин робота у тренажерній залі.

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant

Як можна оцінити виступ вашої команди на Меморіалі Олега Макарова, де ви грали в одній групі з майбутнім фіналістом Олімпією (Савинці)?

— Я вже казав, що ми не ставили на чільне місце результат. Ми проводили матчі з хорошими суперниками, тренерський штаб проглядав гравців у дії, і все це відбувалося на фоні передсезонного навантаження, адже у нас були і дворазові тренування і матчі на турнірі.

Колос U-21 проти Діназа. Фото koloskovalivka.com.

І якраз Меморіал Макарова дав нам багато корисної інформації, ми побачили наші проблемні місця. До того ж, ми пробували три різні моделі гри, три схеми. Дивилися, що з цього виходить та обирали те, що буде оптимальним для нас. Тому, можна сказати що участю в турнірі ми дуже задоволені, адже у цей зимовий час важко знайти хороші спаринги. Багато команд тільки починають свою підготовку до старту після зими, а турнір Олега Макарова дуже зручний в сенсі дат — якщо б він проходив у середині лютого наприклад, то нам вже не потрібно була така кількість контрольних матчів .

Наскільки важко було вашій молоді грати проти дорослих?

— Ну так, дійсно, у нас було омолодження складу. За великим рахунком у нас повністю омолодилася команда. Ми навіть можемо ще грати у чемпіонаті U-19. У нас 8 гравців 2001 року народження, 4 гравці 2002. І звісно ми розуміємо, що на турнірі їм ще не вистачало досвіду. Азарт, бажання та рух — це було. А ось досвід матчів з добротними командами — це тільки на турнірній дистанції можна придбати. Це велика користь для нас, адже подивіться — багато команд грають в обласних чемпіонатах, окрім Діназа, який виступає у Другій лізі, і з яким ми також грали у групі А. І якщо уважно подивитися на заявки команд, там можна побачити гравців із досвідом виступів на хорошому рівні. Та ж Олімпія (Савинці) — там хлопці з виступом у Прем’єр-лізі, Першій лізі. Тож, команди були хорошого рівня, і нам було дуже корисно з ними зіграти.

Як би Ви оцінили першу половину сезону, де Колос U-21 вперше грав у молодіжному чемпіонаті Прем’єр-Ліги та посідає 10 сходинку?

— Головне, що нам не вистачало, це як раз того досвіду виступів на такому серйозному рівні, як чемпіонат U-21, де тон задають дублі Шахтаря, Динамо, Ворскли. І потрібно відзначити, що у нас були і дуже хороші матчі, і по якості гри вони були змістовні. Але проблеми у реалізації, брак досвіду, холоднокровності та впевненості не дозволили нам набрати більшу кількість очок.

Наскільки важко працювати з молоддю, мається на увазі психологічна складова?

— Наше головне завдання — готувати кадри для першої команди. Хлопці повинні проходити цю адаптацію, і ми працюємо саме для цього. Руслан Володимирович Костишин вже підключає молодь до основи, і нам дуже приємний цей момент. Ось Станіслав Сорокін поїхав з першою командою на НТЗ у Туреччину, і це приклад для інших молодих хлопців. Так, нам хотілося, щоб вони швидше входили до дорослого футболу. Але зараз такий час, що швидко увірватися на певний рівень не у всіх виходить.

Станіслав Сорокін забиває черговий гол. Фото koloskovalivka.com.

Руслан Костишин багато приділяє уваги молодіжці Колоса?

— Так, дуже багато. Коли грає дубль Колосу він присутній на всіх наших іграх. Чи то матчі на виїзді, чи то матчі домашні. І наш тренерський штаб намагається в одному тактичному руслі працювати з головною командою, у нас багато спілкування, і це корисно і йому, і мені, і молоді.

Які цілі та завдання на другу половину сезону?

— По-перше, хотілося б виправити турнірне положення у чемпіонаті. По-друге, у нас багато роботи з тими гравцями, яких нам дають з першої команди до дублю. Це нормальний робочий процес у будь-якому клубі. І головна мета, щоб не один, а кілька гравців з нашої молодіжки потрапили в основний склад Колосу. У нас є ще команди юнацькі — U-19 та U-17, за якими ми теж спостерігаємо. І ми будуємо цю вертикаль сучасного клубу — академія — юнацькі команди — молодіжка — головна команда. Економічно, я впевнений, вигідніше ростити свої таланти, аніж платити потім за них великі гроші.

Трохи не вистачає Молодіжка Ворскли вдруге поспіль поступилася з різницею в один м’яч

Кто станет чемпионом Украины U-21 по итогам сезона-2019/2020?

  • Динамо (44%, 623 голосов)
  • Шахтер (32%, 452 голосов)
  • Карпаты (5%, 66 голосов)
  • Александрия (4%, 56 голосов)
  • Днепр-1 (4%, 54 голосов)
  • Ворскла (3%, 45 голосов)
  • Колос (3%, 40 голосов)
  • Десна (2%, 29 голосов)
  • Заря (2%, 29 голосов)
  • Львов (1%, 16 голосов)
  • Мариуполь (1%, 14 голосов)

Всего проголосовало: 1 424

Загрузка ... Загрузка ...


Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.