Костюк: «Тільки футболісти — творці перемог, тренери лише інструмент»

Наставник юніорської команди Динамо, яка лише в останньому турі чемпіонату U-19 здобула чемпіонський титул ділиться враженнями від тріумфу, прогресу своїх гравців та турніру в цілому

Аж до останнього туру чемпіонату U-19 точилася запекла боротьба між юніорами Динамо й Шахтаря за золоті медалі. В останньому, 26-му турі киянам для здобуття титулу потрібна була лише перемога у Львові над хлопцями з однойменного клубу. І її було здобуто, 4:0.

Керманич динамівців Ігор Костюк поділився враженнями від матчу і прокоментував прогрес своїх хлопців в інтерв’ю клубній прес-службі:

— Емоції найпозитивніші! Я вже другий рік очолюю команду U-19, і ми вдруге виграли чемпіонство — це дуже приємно.

Був дуже важкий сезон, гравці, які перебувають у спільній обоймі молодіжного та юнацького складу, постійно переходили між командами, іноді не вистачало виконавців, бувало, ми їздили на виїзні матчі, маючи 13 осіб в заявці. Але хлопці з усією відповідальністю сприймали інформацію, ми говоримо, що тільки вони — творці наших перемог. А ми — тренери — для них, як інструмент. Ми розповідаємо, а вони виконують.

У роздягальні я їм подякував. Якщо подивитися статистику, ви побачите, що 80-90% гравців починали сезон у нас, в команді U-19, а закінчували в U-21. Прогрес очевидний. А деякі футболісти вже і зовсім знаходяться в першій команді, де проявляють себе з найкращого боку — це їхня заслуга і показник того, що ми правильно працюємо. У наступному сезоні багато гравців через вік вже не зможуть з нами працювати, а решта з новими силами і ентузіазмом будуть готуватися до наступного сезону.

Ми достроково вибороли право виступати в Юнацькій Лізі УЄФА, тому засукаємо рукава і будемо працювати. У наступному сезоні ми хочемо виступити в цьому турнірі, як мінімум, не гірше, ніж в минулому, і пройти якомога далі.

— Перед цим вирішальним матчем вам довелося налаштовувати хлопців чи, навпаки, заспокоювати?

— У минулому турі ми зіграли дуже важкий матч із Шахтарем, в якому віддали дуже багато сил і емоцій, які зашкалювали. Ми вирвали нічию в меншості, а сьогодні вже був завершальний акорд. Ми не мали права думати перед матчем, що ми вже обіграли ФК Львів. І хлопці, і ми, розуміли всю відповідальність, ми поговорили, вони правильно поставилися до поєдинку, і результат на табло це підтверджує.

— Хто з футболістів вас здивував в цьому сезоні?

— Не стану говорити про когось індивідуально, відзначу всю команду. Хтось швидше, хтось повільніше, але усі вбирали наші вимоги і ігрову дисципліну, оскільки без неї на полі важко. Хлопці дотримувалися обраної тактики, яку ми варіювали в залежності від суперника, і виконували все, що потрібно. В цілому, очевидний прогрес всієї команди. Важко, коли на тренуваннях займаються одні виконавці, а в матчах грають інші. Але за рахунок того, що ми проводимо одну роботу, хлопці розуміли і виконували все необхідне. Два-три дні ми тренувалися, на передматчевому занятті відпрацьовували те, що знадобиться в матчі, і на полі вони це виконували — в цьому їхня велика заслуга. Зрозуміло, що після академії ми збираємо найкращих гравців, наше завдання рухати їх далі.

— Який матч сезону був найкращим, а який — найважчим?

— Вважаю, найкращий матч ми провели проти бельгійського Андерлехта вдома, а також проти Ювентуса. Можливо, комусь здалося, що перемога далася нам легко, але це результат нашої роботи на зборах, де ми цілеспрямовано готувалися до цього поєдинку. Ці два матчі потрібно занести собі в актив по відношенню і виконанню. Якщо проаналізувати, на гру з Андерлехтом ми вперше взяли Скорка, і він вийшов на заміну. Удома він разом з Вівчаренком вже грав в основному складі. Тобто, хлопці 2002-го року народження вже заявили про себе і виходили на поле в стартовому складі.

Ювентус динамівців не втримав

Найважчий поєдинок, напевно, також був з Андерлехтом, причому, і вдома, і на виїзді. У першому таймі в Бельгії ми підлаштувалися під їх гру, а в другому перебудувалися і вирвали нічию, а вдома, програючи 0:1, здобули перемогу.

— Яку оцінку за п’ятибальною шкалою поставили б собі за цей сезон?

— Мені важко судити. Нехай мою роботу оцінює керівництво. Я ж можу лише сказати, що чесно виконую свою роботу. Іноді є помилки, але в цілому, вважаю, що, оскільки я приймаю рішення, на мені лежить відповідальність. З огляду на те, що за підсумками сезону ми виграли чемпіонство і в другому колі не програли жодного матчу, думаю, його можна занести собі в актив.

— Які плани у команди на літнє міжсезоння?

— Зараз вся команда йде у відпустку, багато футболістів переходять у молодіжну команду. Також велика кількість хлопців 2002 року народження їде на фінали ДЮФЛ. Після цього вони переходять до нас, в U-19, і будемо починати підготовку до нового сезону.

Как выступит сборная Украины U-20 на чемпионате мира в Польше?

  • Попадет в число призеров (39%, 313 голосов)
  • Станет чемпионом мира (27%, 218 голосов)
  • Дойдет до четвертьфинала (23%, 186 голосов)
  • Выйдет в 1/8 финала (8%, 63 голосов)
  • Не выйдет из группы (2%, 15 голосов)

Всего проголосовало: 795

Загрузка ... Загрузка ...


Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.