«До ЗНО ще не готуюся, зараз саме дебютував за Карпати»

16-річний півзахисник Карпат Максим Хлань в інтерв’ю Інформаційному центру клубу розповів про навчання у школі, адаптацію у Львові та роботу з Олегом Родіним

Коли у 2003-му наш герой з’явився на світ, то Папа Гуйє вже розпочав професійну кар’єру і готувався до переїзду із Сенегалу в Україну. Тоді ж, до прикладу, на професійному рівні вже виступав Артем Федецький, а нинішній наставник юнацької команди Карпат Роман Гнатів збирався закінчувати ігрову кар’єру.

Епоха гравців, народжених у 80-их, відходить у минуле. У заявці Карпат на сезон — близько трьох десятків футболістів, які народилися у новому тисячолітті. Однак наймолодший з них, Максим Хлань, лише у січні відсвяткував свій 16-й день народження. В заявках усіх команд УПЛ є тільки двоє його однолітків, однак Хлань — наймолодший футболіст, який виходив на поле у сезоні 2018/2019.

Взагалі історія нашого героя — не зовсім типова. Хлопець народився далеко за межами Львова, однак щиро зізнається, що зелено-білі кольори для нього є особливими.

— Максиме, ти дебютував у складі карпатівської команди U-19 в матчі проти Динамо. Особливий момент?

— Я дуже хвилювався перед матчем. Розумів, що це мій перший поєдинок на професійному рівні і хотів провести його добре. На жаль, результат не може задовольняти — ми програли 1:2. Насправді враження незвичні і навіть трохи дивні. Хоча все, звичайно, дуже сподобалося.

Хлань вийшов на заміну на 62-й хвилині.

— У такому віці найважливішими є підказки тренера та старших партнерів.

— Коли я виходив на заміну, то Роман Гнатів сказав: «Не хвилюйся і просто грай у свій футбол. У тебе все вдасться». Тільки-но я торкнувся м’яча і хвилювання відразу зникло. Було відчуття, ніби у себе вдома граю. Також мене підтримали хлопці, за що я їм вдячний.

— Тренування зі старшими партнерами сильно відрізняються від тих, до яких ти звик?

— Зараз я повністю адаптувався до швидкостей і тактичних вимог тренерського штабу. Перші тренування справді важко забути — жорсткість у боротьбі відчувалася та й у суперників було швидше мислення на полі.

— Через дебютний матч довелося пропустити школу?

— Так, я навчаюся у 10-му класі. Не буду вигадувати — вчуся зараз не на відмінно. Однак при кожній можливості намагаюся ходити до школи. Звичайно, на даний момент футбол витісняє школу на другий план, проте навчатися теж дуже важливо.

Вже думав про ЗНО?

— Часу ще трохи маю, тому не хвилююся. Проте роздумував над тим, куди далі вступатиму і як здаватиму екзамен. Остаточно не вирішив, що робитиму, коли закінчу школу.

Як виглядає твій розпорядок дня?

— Прокидаюся і йду до школи. Проводжу там два-три уроки і тоді починається перше тренування. Після цього їдемо на базу, де проводимо ще одне тренування. Крім того, на базі маємо хороший тренажерний зал та басейн, де також з користю проводимо час.

Домашнє завдання хоча б інколи вдається зробити?

—  (сміється) Зараз, переважно, ні. Раніше постійно робив. Крім того, чимало уваги приділяв своєму улюбленому предмету — географії.

Динамівець Антон Боль і Максим Хлань обидва з Житомирщини

Ти народився у Житомирі. Як давно переїхав до Львова?

— У 12-річному віці. Спочатку я грав у київському Динамо, а потім перебрався в Карпати. Досить швидко адаптувався у Львові, пощастило з хорошими партнерами, тренером та класним керівником.

— Твій наставник Олег Родін — відомий у минулому футболіст Карпат та збірної СРСР.

— Олег Дмитрович дуже багато мені дав. Взяти хоча б до уваги його цінну пораду про один-два дотики. До приїзду до Львова я брав м’яч в ноги, опускав голову і летів у бік воріт. Це не зовсім правильно, тренер вчив мене помічати партнерів і вдосконалюватися. Мій прогрес — його заслуга. Мені в Карпатах дуже комфортно — навіть додому інколи їхати не хочеться (усміхається). Хоча перший рік був складним — хотілося повернутися до батьків. Зараз мене вже певною мірою можна назвати львів’янином.

2017 рік. Карпати U-14. Максим Хлань (третій зліва у нижньому ряду) з партнерами

— У Львові тобі було веселіше, адже в Карпати приїхав ще один житомирянин і збірник Микита Петрук.

— Це правда. Я потрапив сюди у 7-му класі, а Микита приїхав наступного року. До речі, в Житомирі ми грали за різні клуби, проте у Львові тісно товаришуємо.

— Ваш шлях чимось схожий на той, який пройшов Данило Сікан.

— У Данила був приблизно такий же початок, тільки він трохи старший за нас з Микитою. Ми колись жили в одному гуртожитку, хоча зараз не спілкуємося. Думаю, у нього своя дорога, а у нас — своя.

В останньому турі чемпіонату U-19 Хлань зіграв у львівському дербі й допоміг Карпатам здолати Львів із рахунком 3:0.



Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.