Єгор Чегурко: «Після вбивства Металіста пішов до Колоса»

Єгор Чегурко (Колос) 15 жовтня 2016 року відкрив лік голам у першій лізі України

Радісно-сумним видався минулий тур для Єгоря Чегурко: у матчі з Оболонню-Бровар фланговий напівоборонець Колоса забив свій дебютний гол у першій лізі, та його команда програла киянам 1:2. Ми привітали 21-річного хавбека з цим успіхом, а, побажавши подальших звитяг, не змогли не запитати хлопця про його перехід з багатостраждального Металліста до ковалівського колективу, мимохідь зачепили Динамо й Прем’єр-лігу, й нарешті з’ясували, де ж народився талановитий футболіст.

— Єгоре, перший гол у першій лізі: для людини, що хай і трохи, але пограла на вищому рівні, це подія, чи приємна дрібничка?

— Це дуже приємно. Тим більш, рівень турніру дуже хороший, оскільки перед нашою командою стоїть завдання вийти до елітного дивізіону, всі хлопці цього прагнуть й віддаються на повну. Натомість суперники з таким же азартом грають і проти Колоса, повірте, прохідних матчів тут не має.

Ні, гол не відзначав, і подарунок собі ніякий не робив з цього приводу. Можливо й привітав би себе, якби ми перемогли, або гол приніс результат. А ми програли.

— Чому? Адже Оболонь-Бровар не виглядала набагато сильнішою.

— Чесно кажучи, навіть не знаю, в чому причина. У першому таймі команди на зустрічних курсах грали, по перерві ми зовсім непогано виглядали, створювали моменти, могли ще забити. Реально добре грали, старалися, а наприкінці самі собі привезли гол: Оболонь, можливо, раз за тайм вийшла в атаку й забила. А ми просто не дотиснули суперника, забили б другий, перемогли б. Та президент клубу, й тренер все рівно нам подякували за гру.

— До речі, ти знаєш, що цим своїм голом зіпсував голкіперу «пивоварів» Федорівському не лише настрій, а й «суху» серію: 495 хвилин без пропущених м’ячів?

— Напередодні поєдинку тренер нам казав, що Оболонь не пропускає вже скількись там матчів поспіль. Та я не запам’ятовую такі речі, за статистикою супротивників не слідкую. А вже опісля матчу, прочитав в інтернеті, що перервав воротарську серію. Приємно.

— Єгоре, спробуймо познайомитися ближче. Тим більш, у тебе таке таємниче дитинство: народився у Харкові, буцати м’ячика починав у Єнакієво, потім знову столиця Слобожанщини.

— Не знаю, хто мене записав народженим у Харкові (сміється). Я родом із Донецької області, з Горлівки. Там і почав займатися футболом. Щоправда, тільки у 13 років прийшов у секцію. Сказали, що пізно мене віддали у гру, запізнився (посміхається), але взяли тренуватися. Згодом на турнірі в Маріуполі мене визнали кращим гравцем, і тоді ж запросили на оглядини до Олімпіка. Та я не захотів там залишатися, умови погані, та й батьки були проти. І вирушив на перегляд до Єнакієво, сподобався. Ми виступали у першій лізі ДЮФЛУ.

— Навіть не запитую, хто визначив тобі амплуа — всі хлопчаки самі себе ставлять в атаку. А ось хто не перекваліфікував тебе, як це часто трапляється, скажімо, у захисника?

— Не повірите, але в дитинстві, у дворі, мені подобалося стояти на воротах. А у Горлівці та Єнакієво я на позиції центрального півзахисника діяв. Потім там змінився тренер, й новий наставник поставив мене на фланг. Мені спочатку дуже не подобалося, тренер навіть примушував там грати. А зараз це моя улюблена позиція.

— До Академії Металіста ти потрапив у 17 років, а це випускний клас у школі. Поважна мала б бути причина, щоб зриватися посеред учбового року в інше місто?

— Мені спочатку зателефонували, дізналися, чи не проти я перейти до їхньої команди 1995 року народження. Приїхали за мною, сподобалася моя гра, я й переїхав до Харкова, мене перевели до тамтешньої школи. Та, нормально довчився, без двійок закінчив.

— У новому колективі теж проблем не виникло?

— Жодних! Колектив у нас був прекрасний, хлопці привітно поставилися до мене, я швидко перезнайомився з усіма, до школи разом ходили ж. Дружньо жили. З багатьма й зараз підтримуємо зв’язок: у соцмережах, телефоном — з Андрієм Ралюченком, Владом Сидоренком, Сашком Процевським, Владом Краєвим, дізнаємося, хто й де зараз з нашого 1995-го.

— Після останнього шкільного дзвоника ти відразу потрапив до юніорської команди Металіста. Хоча багато 17-річних хлопчаків після випуску залишаються поза футболом. Пощастило?

— Певне, добре проявив себе за ті п’ять місяців, що був у Харкові. Нас майже половину команди 1995-го року взяли у U-19. Інші й справді, хтось навчається в інститутах, а хто й закінчив з футболом. Зізнаюся, я б так не зміг: не потрапив би до Металіста, спробував би деінде.

— З ігровою практикою на цьому рівні ти проблем не мав: у сезоні-2012/13 за Металіст U-19 відіграв 22 матчі, двічі відзначився голами. У наступних двох сезонах виступав уже за дубль харків’ян — по два десятки поєдинків, але більше чотирьох м’ячів не забив. Не виходить?

— Зрозуміло, що мало забиваю, самому завжди хотілося більше. Наче й на тренуваннях посилено працюю над цим, і завжди націлений на ворота. Передач чимало в молодіжному чемпіонаті нароздавав, але ж вони не рахуються. Хоча якось, вже наприкінці виступів за дубль, у чотирьох матчах поспіль засмучував воротарів. Треба підвищувати результативність.

— Сезон-2014/15 поки що найпам’ятніший у твоїй кар’єрі? Після бойкоту гравцями основи Металіста матчу проти Динамо, тодішній керманич Ігор Рахаєв кинув у бій вас — сімох дублерів.

— Однозначно! Таке у пам’ять назавжди врізається. Не щодня і не кожному випадає шанс зіграти проти Динамо, та ще й на Олімпійскому! Вчора ще дивився на них по телевізору, а тут така нагода — зіграти проти них.

Пам’ятаю, вийшли ми на газон, гімн України грає, а у мене такий мандраж, що аж ноги трясуться. Поруч Олексій Ковтун стоїть, я йому пошепки: «Льоша, у мене коліна тремтять». А він так незворушно: «Не бійся. У мене теж». Заспокоїв (сміється). Мурахи по шкірі бігали, а ми по полю. І хоча за нас майже не вболівали, атмосфера крута була на стадіоні. Заради таких відчуттів хочеться грати, перемагати й виходити до Прем’єр-ліги.

— Радість від дебюту затьмарила ті 0:3?

— Звичайно! Тим більш, ми перший тайм протрималися, на 0:0 відбігали. Потім, зрозуміло, «фізики» не вистачило. Адже нам за два дні до поєдинку оголосили, що, скоріш за все, дублерами доведеться грати. А ми до цього на синтетиці займалися. Та й інших причин вистачало, декого з першої команди ми й не знали. І однак, старалися, бодалися.

Єгор Чегурко дебютував у Прем'єр-лізі у матчі проти Динамо

Єгор Чегурко дебютував у Прем’єр-лізі у матчі проти Динамо

— У тому ж сезоні тобі вдалося зіграти й проти іншого гранда — в чвертьфіналі Кубка країни Металіст зустрівся з Шахтарем.

— Тоді взагалі все інакше було. Особливого хвилювання не відчував, впевненішим у собі був — націленим на ворота, всі старалися бігти. Шахтар — моя улюблена команда, ще з дитинства, приємно було проти них зіграти.

— Ти міг стати «гірником»?

— Хоча Єнакієво й вважалося філіалом Академії Шахтаря, та й по тому, з нас нікого не забирали туди. Хоча ми часто грали проти їхнього 1996-го року, їздили до них на базу в Кіршах, та пробитися в Шахтар було нереально. Там без шансів.

— Коли Рахаєва у Металлісті змінив Олександр Севідов, залучення дублерів припинилося?

— Відверто кажучи, своєрідна людина. Коли він влітку прийшов, нас, десятьох молодих, на збори з першою командою взяв. Було зібрання, він запевнив, що «двері відкриті». Ми тиждень потренувалися, аж бачимо: один новачок приїхав, другий, п’ятий. І наш десяток назад у дубль, на тому наша «основа» й закінчилася.

— За часів Олександра Призетка, котрий на фініші минулого сезону змінив Севідова, тільки молодь і грала — Краєв, Наполов, Ралюченко. Де був ти?

— Гадаю, моя провина. У мене тоді саме травма сталася, та ще й із тренером суперечки виникли. Характер у мене впертий, десь був з наставником не згоден, та й посварилися трохи. Зараз у нас нормальні стосунки, гарні відносини, а тоді… Сам себе покарав.

— Після того, як Металіста не стало, гравці основи, дубля й команди U-19 розлетілися по всій Європі. Як ти опинився у Ковалівці? Певне, до того й не знав, де вона знаходиться?

— Боляче було дивитися, як за рік у Харкові просто вбили команду. Ультрас, звичайно, писали петиції, протестували. Все марно. Президент — людина не футбольна, його й на базі ніхто не бачив. А я ж пам’ятаю, як приїздив до Харкова, ходили на футбол, повний стадіон — Марлос, Тайсон, Хав’єр, Соса грали. Сумно…

А цьогоріч літню відпустку я проводив саме у Харкові, якось телефонує мій агент Олександр Панков, і пропонує: «Є такий варіант — поїхати у Колос, там хороший тренер Руслан Костишин, амбітна команда, ставить за мету вийти до Прем’єр-ліги, грає в комбінаційний футбол». Якщо чесно, я навіть не здогадувався про існування такого клубу (посміхається).

Єгор Чегурко (Колос)

Єгор Чегурко (Колос)

Мені розповіли, мовляв, Ковалівка — «маленька Швейцарія». Я швиденько в інтернет, подивився, де ж вона знаходиться. Справді красиво, та й у клубі все на професіональному рівні, й далі розвивається. Приємно працювати. Хоча я приїхав наприкінці першого збору, повернувся додому, а наступний тижневий вже відпрацював повністю. Костишин сказав, що сподобався, підписали річний контракт.

— Футболістом Костишин був класним, а тренер, кажуть, дуже вимогливий?

— Я після Металіста довго не міг звикнути до таких інтенсивних тренувань. Ганяв нас, важко було. Зараз втягнувся вже, все нормально. А Костишина-гравця я, на жаль, у дії не бачив.

— Наступний суперник Колоса в чемпіонаті — грізніший за Оболонь — маріупольский Іллічівець.

— Так, важко доведеться. Адже у них теж одне завдання — вийти до Прем’єр-ліги. Потужно йдуть, практично без втрат, одна поразка та й усе. Команда високого рівня, з гарними виконавцями. Та у нас одна мета — перемога, інший підсумок взагалі не влаштує! Нелегко це буде зробити, але ми постараємося.

— Проти захисту якого клубу тобі з партнерами прийшлося найважче в нинішній першості?

— У Вереса непогана оборона, компактно захищаються. З Буковиною було важко грати, пам’ятаю, у першому таймі ми навіть моментів не створили. Скалі ось удома програли, міцний колектив.

— А з-поміж атакуючих гравців суперника хто справив враження?

— Степанюка пам’ятаю ще з тих часів, коли він у нас в Металісті був, давно, прудкий нападник, з обох ніг грає. У Есеоли, звісно, швидкість божевільна. Вистачає класних атакуючих гравців.

— Хто з футболістів цього амплуа є для тебе еталоном у європейському футболі?

— Певна річ, мій кумир — Кріштіану Роналду. Еден Азар на достойному рівні грає, дуже технічний. Коли грав проти Шахтаря, вразив Дуглас Коста — просто фантастичний ривок з місця у людини, та й техніка при ньому, сподобалося протистояння.

— Єгоре, і насамкінець: не так давно Призетко очолив новий клуб Металіст 1925, слідкуєш за його виступами?

— Авжеж. Спостерігаю за командою, дивлюся трансляції, зписуюся з хлопцями. Скучив вже за ними, стільки всього разом пережили. Скоро буде відпустка, обов’язково спробуємо зустрітися. Вони гарно йдуть в аматорському чемпіонаті, демонструють хороший футбол, знаю, чимало болільників ходить на їхні матчі. Хай щастить!



Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.