Тренер Шахтаря U-19 про чемпіонство: із золотом вітали всі співробітники клубу

Тренер юнацької команди Шахтар Оскар Ратулутра підбив підсумки чемпіонського сезону та розповів про прогрес вихованців Академії. За словами наставника, це чемпіонство було дуже важливим

Головний тренер Шахтаря U-19 Оскар Ратулутра в інтерв’ю Shakhtar TV підсумував сезон, розповів про найкращі матчі команди та прогрес вихованців Академії.

— Дуже важливе чемпіонство. Для Академії та клубу загалом, адже в цій віковій категорії ми давно не ставали чемпіонами. Вдалося досягти успіху завдяки зусиллям усіх співробітників Академії і, насамперед, футболістів.

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant

— Пригадайте початок сезону. Чим зараз відрізняється команда, протягом року щось змінилося?

— Змінилося. Ми стали чемпіонами. Починали з елементарних речей: знайомились, набирали групу. Я вже давно працюю в Академії Шахтаря, і це стало викликом для мене й тренерського штабу, який сформувався перед початком сезону. Вважаю, він став успішним у плані нашої роботи, адже ми набули певного досвіду та змогли домогтися поставленої мети.

— Чим займалися до того, як очолили Шахтар U-19?

— Від 2006 року треную дітей. Працював з молодшим віком, від 8-річних хлопців, був тренером із техніки. Згодом переведений до професійної Академії, де також працював з різним віком. Потім був помічником Фернандо Валенте в молодіжній команді й, до речі, багато чого в нього навчився. Від минулого сезону очолюю Шахтар U-19.

Шахтер, U-14, 2005

Не так давно: Оскар Ратулутра і Шахтар U-14. Фото shakhtar.com.

— Як протягом сезону змінювались хлопці та склад?

— Починали одним складом, однак після першого півріччя шістьох футболістів було переведено до дубля. Вони прогресували й заслужили своє місце в молодіжній команді. А деякі — Даниїл Удод та Андрій Булеза — уже навіть змогли застовпити за собою місце в основному складі, вони так само добре себе виявляли і на юнацькому рівні.

Даниїл Удод (№3). Фото shakhtar.com.

— У вас було багато гравців 2004 року народження, які ще навіть не встигли закінчити школу. Така ситуація у всіх командах чемпіонату або Шахтар був значно молодшим від своїх суперників?

— Коли говорити щодо рівня чемпіонату цього року, гадаю, наша команда була наймолодшою. Ми використовували футболістів 2004 року народження, які ще можуть виступати в першості ДЮФЛ за U-17. Хлопці добре себе виявляли, їм вдалося протягом короткого проміжку часу перебудуватися на більш дорослий футбол і стати основними на своїх позиціях.

— У вашій команді виступали також хлопці 2005 року народження…

— Так, Олександр Ющенко, якому лише в травні виповнилось 16 років. Талановитий футболіст, тому й дістав шанс виявити себе в чемпіонаті U-19. У майбутньому це надасть йому впевненості.

Валенте і Ратулутра. Фото shakhtar.com.

— Ви розпочали сезон поразкою від Колоса. Пам’ятаєте ту зустріч?

— Ми розуміли, що перед нами стоїть завдання — підготувати хлопців для дублюючого складу й по змозі для першої команди Шахтаря. При цьому слід відповідати стилю гри клубу. Нормально, коли в першому офіційному матчі юні хлопці помиляються. Ми повинні були їм допомагати, сповнювати впевненості, гадаю, наш тренерський штаб із цим упорався. Футболісти відчували впевненість, довіру, адже в першому колі в нас часто змінювався склад, була ротація і кожен мав нагоду виявити себе на полі від перших хвилин.

— Які матчі стали переломними?

– Усі були переломними. Не було жодної прохідної гри, всі напружені. Особисто мені за якістю сподобався виїзний поєдинок з Дніпром-1 і, звісно ж, протистояння з Динамо, коли вдалося двічі перемогти. У виїзному матчі моментів більше мало Динамо, проте з точки зору ігрових ідей і принципів ми виглядали краще. У домашньому ми також здолали їх з рахунком 1:0 і, вважаю, були цікавішими в плані ведення гри.

Фото shakhtar.com.

— А як налаштовували команду на поєдинок останнього туру з Інгульцем, адже від його результату залежало підсумкове місце Шахтаря в таблиці?

— Була дуже коротка перерва між передостаннім і останнім туром. Повернулися з виїзного матчу з Минаєм, устигли провести буквально одне тренування, і вже потрібно було грати з Інгульцем. Хлопцям поставили завдання здебільшого відновити себе функціонально, а з психологічної точки зору досить було вийти на тренування, поспілкуватися, зіграти у футбол. Команда підходила до заключної зустрічі з гарними емоціями, тому що ми мали тривалу серію перемог.

Иван Лосенко, Іван Лосенко

Іван Лосенко і Сергій Нагорняк.

— Від кого отримували привітання після виграного чемпіонства?

— Вітали всі співробітники клубу, Академії. Ми з повагою і належною увагою ставимось до всіх людей, які зробили свій внесок у це чемпіонство. Дуже пишаємося тим, що в Академії є такі хлопці, як Іван Лосенко, Кирило Сігеєв, Олександр Роспутько, — вони тут від 8 років і змогли дійти до чемпіонства з командою U-19!

Кар’єрний ривок Шарана замінили на тренера Олександрії U-19

Золотий талант-2021. Назвіть трьох кращих гравців квітня у категорії U-19 (2002 р.н. та молодші)

  • Артур Микитишин (Шахтар U21/U19) (36%, 141 голосов)
  • Ілля Забарний (Динамо) (18%, 69 голосов)
  • Владислав Ванат (Динамо U21) (15%, 59 голосов)
  • Георгій Судаков (Шахтар) (7%, 29 голосов)
  • Олег Очеретько (Маріуполь) (7%, 27 голосов)
  • Роман Дідик (Агробізнес, D2) (4%, 15 голосов)
  • Арсеній Батагов (Дніпро-1) (3%, 13 голосов)
  • Станіслав Коваль (Полісся, D2) (3%, 13 голосов)
  • Дмитро Шостак (Рух U21/U19) (2%, 9 голосов)
  • Єгор Ярмолюк (Дніпро-1) (2%, 8 голосов)
  • Кирило Сенько (Колос U21) (1%, 2 голосов)
  • Руслан Непейпієв (Рух U21/U19) (1%, 2 голосов)

Всего проголосовало: 275

Загрузка ... Загрузка ...


Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.