Чи допоможе схуднути інтервальне голодування?

Одна з поширених причин первинного набору зайвої ваги – надмірне харчування на тлі нестачі фізичної активності. Коли з їжею ми споживаємо більше калорій, ніж витрачаємо, то надлишки енергії відкладаються «про запас». Тому може здатися, що найкраща стратегія для швидкого позбавлення від накопичених кілограмів – максимальне обмеження калорійності або голодування.

Але чи це так? Чи правильно голодувати, щоб скинути вагу?

Голодування дійсно може бути використано як інструмент оздоровлення, але для цього повинні бути дотримані ряд умов – перш за все умова безпеки впливу процесу голодування на ваш організм, враховані показання і протипоказання.

Голод може бути лікувальним в одних випадках і приводити до погіршення здоров’я і самопочуття в інших. Так, наприклад, голодування корисно при гострому панкреатиті, але протипоказано при цукровому діабеті 1 типу, захворюваннях крові, хронічної печінкової і ниркової недостатності і інших патологіях.

Що ж стосується голодування з метою зниження ваги – фахівці впевнені, що це далеко не кращий варіант для самостійного схуднення і корекції фігури.

А як же інтервальне голодування, яке часто сприймається як ефективний метод зниження ваги? Цю модель харчування прийнято асоціювати з дієвим інструментом для схуднення. Давайте розберемося, що саме пропонує цей метод, розглянемо полюси і мінуси інтервального голодування для зниження ваги.

Чи ефективно інтервальне голодування як дієта для схуднення?

Сенс інтервального голодування в тому, щоб чітко визначити час, дозволений для прийомів їжі — «харчове вікно», і час без вживання будь-якої їжі.

У дозволений для їжі період можна їсти що завгодно і скільки завгодно. В інший час можна пити воду або, в деяких випадках, фруктові та овочеві соки.

Існують різні схеми інтервального голодування, в яких виділяється різний час на голод і прийом їжі. Харчове вікно може бути, наприклад, 8 годин (8/16), 12 годин (12/12), 4 години (4/20). Є варіанти, які передбачають голодування 24 або 36 годин кілька разів на тиждень.

Прихильники цієї методики рекомендують починати з більш комфортних варіантів, поступово збільшуючи час голоду і зменшуючи харчове вікно. Стверджується, що періоди голодування активізують «сплячі» ресурси організму, призведуть до ефективного схуднення, дозволять поліпшити стан здоров’я.

Але чи так це в реальності і чи є «підводні камені» інтервального голодування?

Існує переконання, що інтервальне голодування дозволяє худнути без дефіциту калорій. Але це не так. Сам факт голодування – не гарантія схуднення. Навіть якщо ви будете голодувати, стежити за складом і калорійністю раціону все одно необхідно.

Сьогодні ми вже знаємо, що для ефективного зниження ваги необхідно худнути за рахунок саме зайвого жиру, а не води і м’язів (що відбувається при незбалансованих дієтах). Однак при голодуванні в першу чергу витрачаються не жири, а амінокислоти, що входять до складу білків. Коли вільний білок закінчується, організм починає витрачати білки м’язових волокон, що може привести до дистрофічних процесів.

Крім того, голодування може супроводжуватися низкою побічних ефектів. Голод може привести до засолення шкіри, неприємного запаху з рота і від тіла, появі запорів, метеоризму.

З цих причин зниження ваги шляхом інтервального голодування не є безпечним і комфортним, та має ряд обмежень.

Дітям, вагітним жінкам, людям з рядом хронічних захворювань застосування інтервального голодування протипоказане.

Але і відносно здоровим дорослим людям, перш ніж застосовувати інтервальне голодування в якості дієти для зниження ваги обов’язково потрібна консультація лікаря. І будьте готові, що швидше за все ваш лікар порадить вам відмовитися від ідеї самостійного «голодування для схуднення» і порекомендує вибрати інший більш безпечний метод зниження ваги. Який? Індивідуально розроблену дієту, яка буде орієнтована на ваш стан здоров’я, вік, буде враховувати потреби і особливості організму, забезпечувати безпечну якість і швидкість схуднення.

Кваліфікований лікар-дієтолог зможе вибудувати вашу персональну модель харчування, скласти комфортний збалансований раціон, дотримуючись якого ви зможете худнути без голодування і ризиків здоров’ю.

Не знаєте з чого почати? Запишіться на консультацію до фахівців в DietCenter.

У профільних дієтологічних клініках лікаря Бровко DietCenter ви можете розраховувати на ґрунтовний медичний підхід до зниження ваги, заснований на 18-річному досвіді роботи, результати якого – успіхи тисяч пацієнтів.

Аналіз причин проблем з вагою, комплексна діагностика, індивідуальні рекомендації і персональний план харчування – необхідні складові ефективного і безпечного зниження ваги.

Якщо ви однозначно впевнені в бажанні застосувати метод інтервального голодування для зниження ваги – після аналізу протипоказань і доцільності даного методу в вашому конкретному випадку, дні голодування можуть бути включені в вашу програму зниження ваги під контролем дієтолога.

Все що вам потрібно зробити – просто зателефонувати в DietCenter і записатися на консультацію!



Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.