Тренер Десни: «Очікувати від молодих футболістів можна чого завгодно — матчі слабко піддаються передбаченню»

У п’ятницю, 13 березня, Десна U-19 проведе свій перший офіційний домашній матч у 2020-му році. О 12-й годині юнаки Десни на Чернігів-Арені пройдуть випробування одним з лідерів турніру — полтавською Ворсклою

Про шанси здобути очки у цьому протистоянні, зимову паузу, новачків та довгоочікувані перемоги пресслужба Десни поговорили з тренером команди U-19 Cергієм Бакуном.

— Взимку Десна приймала участь у турнірі Зимова іскра — змаганні, де грали футболісти різного рівня — від аматорів та ветеранів до гравців клубів УПЛ. Чи задоволені підсумковою п’ятою турнірною сходинкою?

— Ми не ставили завдання бути в лідерах. Основна мета — награти хлопців, в яких було мало практики, продивитися потенційних новачків. Були як позитивні, так й негативні моменти. Хлопці ще вчаться. Були матчі, в яких програли, хоча не мали б… Та й майданчик зменшеного розміру (матчі проходили на половині великого футбольного поля у форматі 9 на 9, — прим.)… це більше схоже на дир-дир.

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant 

— У цьому турнірі хлопці нарешті здобули перемоги. Відразу чотири. Наскільки це підвищило самооцінку гравців?

— Психологічно перемагати необхідно, адже якщо постійно програвати, з’являється бар’єр, який потім складно перестрибнути. Матчі мають бути різноплановими — й з більш слабкими суперниками, щоб награвати тактичні побудові, й з більш сильними. Як раз одним з завдань нашої участі у «Зимовій іскрі» було дати хлопцям повірити у себе. Думаю, що у цьому плані нам вдалося збалансувати свої дії. Якщо у чемпіонаті U-19 проти нас грають футболісти збірних, які пройшли кращі футбольні школи країни, то ми ж граємо чернігівськими хлопцями, які йдуть поступово — сходинка за сходинкою… Шкода лише, що в них не так багато часу, до переходу у дорослий футбол. В нас складно знайти спаринг партнерів. В чемпіонаті області грали 5 команд, а виїхати кудись не так просто…

— Взимку Десну поповнили три гравці 2001 року народження. Це півзахисник Нікіта Кожем’яченко, нападник Данило Кібальник та воротар Ілля Караващенко. По-перше, чи буде останній з них грати за U-19? А, по-друге, на що здатні новачки?

— Караващенко пройшов непогану школу Шахтаря, тренувався з нашою першою командою, але зараз, наскільки мені відомо, не може грати через проблеми зі здоров’ям. Саме через це зараз в якості третього воротаря до тренувань основного складу Олександр Рябоконь залучає гравця U-19 Дмитра Сидоренка. Вважаю, залучення наших гравців тренерами основи — позитивний момент, адже, зокрема, у Дмитра є перспектива…

Ілля Караващенко

Щодо Кожем’яченка та Кібальника, то вони вже грали за нас у минулому сезоні й обидва, за дивним збігом обставин, отримали важкі травми (надрив хрестоподібних зв’язок) в одному матчі (5 жовтня 2018 року у грі з однолітками з Чорноморця, — прим.), причому Кожем’яченко у тій грі замінив Кібальника… Зараз обидва у строю, набирають форму.

— Перший офіційний матч 2020 року Десна U-19 вже зіграла (гостьова поразка 1:3 від Волині). Що не вийшло у Луцьку?

— Не в якості виправдання, але в кінцівці хлопці підсіли. Чому? Бо на стадіоні імені Гагаріна ми тренуємося на штучному газоні, а грали на натуральному полі стадіону Підшипник, яке після дощів було дуже м’яким. Хлопці молодці, старалися. Перший тайм закінчили 1-1 (на гол Ваховича відповів Павло Шостка). Гра була дуже непоганою, ми могли навіть вигравати після перших 45-ти хвилин, але упустили непоганий момент. У другому таймі припустилися прикрої помилки, пропустили м’яч — воротар надіявся на захисника, а той — на воротаря (на жаль, це наша стара хвороба, але, сподіваюся, вона пройде)… В цілому ж підсіли — бажання було, а ноги не бігли. Волинь була краще готова до цих умов.

— Зараз збільшився обмін між командами U-21 та U-19. Наскільки налагоджений контакт з Олександром Дацюком та як ділите гравців?

— В нас доволі тісний контакт — разом працюємо й у СДЮШОР Десна, й взагалі, можна сказати, у дружніх стосунках. Якщо комусь необхідна допомога — йдемо на зустріч. Вважаю, що дубль має претендувати на тих гравців, які можуть підсилити склад команди U-21. Ми готові віддати будь-кого з хлопців — це підвищує мотивацію гравців U-19. Вважаю, що так й має бути. Так, зараз склалася ситуація, що у дубль деяких хлопців ще не дозаявили (зокрема чекаємо на трансферний лист Володимира Зубашівського, який грав у Чехії), тому у Луцьк ми їздили обмеженим складом. Але виходимо з положення.

Матч першого кола Ворсклі вдався, а Десні не дуже.

— А чого чекати від Вашого матчу, адже Ворскла — один з лідерів чемпіонату U-19?..

— У матчі першого кола ми програли на виїзді (1:9). Були об’єктивні та суб’єктивні фактори, які вплинули на такий результат, але полтавчани мені дуже сподобалися — це мобільна команда. Очікувати від молодих хлопців можна чого завгодно — у цьому віці матчі слабко піддаються передбаченню. Хоча за підбором гравців ми поступаємося, я — максималіст. Можна поставити автобус біля своїх воріт, але чому тоді навчаться хлопці? Будемо робити все, щоб досягти результату, адже, не дивлячись на навчальний процес, результат все одне необхідний. Якщо буде гра, будуть вірно виконуватися всі дії, буде й результат.

После драки Форвард Шахтера U-19 Гончарук о дебютном голе: оставалось только голову подставить

Кто станет чемпионом Украины U-19 по итогам сезона-2019/2020?

  • Динамо (38%, 505 голосов)
  • Шахтер (29%, 384 голосов)
  • Карпаты (5%, 64 голосов)
  • Волынь (4%, 59 голосов)
  • Днепр-1 (4%, 54 голосов)
  • Ворскла (4%, 52 голосов)
  • Колос (3%, 36 голосов)
  • Десна (3%, 35 голосов)
  • Львов (3%, 34 голосов)
  • Александрия (2%, 33 голосов)
  • Заря (2%, 28 голосов)
  • Металлург (2%, 25 голосов)
  • Мариуполь (2%, 20 голосов)

Всего проголосовало: 1 329

Загрузка ... Загрузка ...


Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.