Олексій Ковтун: «В Металісті на мене не розраховували»

Олексій Ковтун дебютував у Прем'єр-лізі України за Металіст у матчі проти Динамо

Вкрай нестабільно провела перше коло чемпіонату Полтава. Після вдалого старту з двох перемог, вона затягла тривалу без виграшну серію, наслідком якої була відставка Анатолія Безсмертного. Та й відтоді, як команду очолив Юрій Ярошенко, полтавці чергують класні результати, з провальними. Та хай би що змінювалося в колективі — наставник, склад, стиль гри — одне залишається незмінним.

У всіх поєдинках в чемпіонаті та Кубку на позиції центрального захисника діяв Олексій Ковтун — 21-річний оборонець є найстабільнішим гравцем Полтави в цьому сезоні, провівши за клуб найбільшу кількість ігрового часу. А ще він забив два голи — обидва у Кубку України. Спочатку — переможний у ворота Зірки (1:0) у 1/16 фіналу, потім — відкрив рахунок у матчі 1/8 фіналу з Карпатами (2:1). І тепер Полтава 30 листопада у кубковому чвертьфіналі зіграє з Шахтарем.

— Олексію, то як оціниш виступ команди у нинішньому сезоні, половина якого вже позаду?

— Приємно, що пробилися до чвертьфіналу Кубку України. У чемпіонаті ж могли, звичайно, й краще виступити, намагаємося показувати результат, але програємо матчі, які можна було й не програвати. Та, запевняю вас, будемо битися до кінця.

— На твій погляд, чи всі команди знаходяться на своїх місцях?

— Важко сказати, у першій лізі майже всі суперники майже рівні. Є, звичайно, певні лідери — Іллічівець, Десна, вони й знаходяться зверху. Можливо, судячи з минулого сезону, більшого очікував від Черкаського Дніпра та Оболоні, та й ми могли бути вище, мали частіше перемагати, але втрачали очки там, де не слід. А в цілому, все в межах прогнозованого.

— Полтава стартувала з перемог над Інгульцем (2:1) і Арсеналом (1:0), та потім пішла низка поразок і нічиїх. Що сталося?

— Причина більше психологічна. Програли один матч, другий, потрібно було зібратися, насамперед, розібратися в собі, бо пішов такий психологічний розпад.

— Після програшу вдома Миколаєву (0:2) був відправлений у відставку головний тренер команди Анатолій Безсмертний. Як тобі працювалося з ним, адже це він запросив тебе до Полтави?

— Дуже позитивні емоції залишилися від співпраці. Я його поважаю, й буду поважати. Я прийшов із дубля Металіста, за великим рахунком, не спробувавши дорослого футболу, і саме Безсмертний дав мені таку можливість. Півтора року тому він поставив мене на цю позицію, на якій не кожен тренер зважиться використовувати молодого гравця. А він же мені довірив, й до самого кінця підтримував, навіть, коли у мене не все виходило. Анатолій Петрович — відмінний тренер, хороший психолог, просто так сталося, я не знаю причин.

— Юрій Ярошенко керував тренувальним процесом ще до свого офіційного представлення головним. Як тобі його заняття, чи відразу знайшли спільну мову?

— Сказав — працювати й не зупинятися. У нього теж професійний підхід, хто сильніший, той і грає. Й неважливо, які там розмови точаться. Просто працюй, від тебе все залежить.

У тренуваннях, зрозуміло, є відмінності, у кожного спеціаліста свої нюанси. Та не сказав би, що заняття кардинально помінялися. Та ж картина, та й склад той самий залишився.

— Олексію, за кількістю ігрового часу ти №1 у команді. А в Полтаві є й досвідченіші виконавці.

— Звичайно, приємно, що тренери мені довіряють. Регулярно грати — дуже важливо для молодого футболіста, це досвід і упевненість у собі. Слава Богу, що так.

— Олексію, ти зачепив тему твого становлення, як гравця. А як вихованець київського Динамо опинився у дублі Металіста?

— Так, я народився у Києві, виріс у Голосіївському районі, у сім років тато повів мене до школи Динамо. Батька я й вважаю своїм першим тренером, займався зі мною, показував всі ази. Завдяки йому я багато чого навчився.

А на Нивках, Олександр Шпаков саме проводив набір хлопчаків 1995-го року народження. І я з першого набору, з перших днів був там. Поступово тренери мінялися, а потім випуск.

— Амплуа тобі хто визначив?

— Ближче до випуску з Академії пограв на позиції опорного півзахисника, а вже у команді U-19 на місці центрального захисника діяв.

— Що запам’яталося з часів виступу у чемпіонатах ДЮФЛУ?

— Те, що ми виграли три чемпіонства з чотирьох можливих. При тому, що у Шахтаря — нашого найголовнішого конкурента — 1995-й рік теж був пристойним. Ось цю боротьбу, й наше золото приємно згадувати. А так — працювали.

— Випустившись з Академії, ти лише пів-сезону відіграв за Динамо U-19, чому залишив рідний клуб?

— Ми прийшли в юніорську команду, яку тоді очолював Валентин Белькевич, пограв я там півроку і зрозумів, що хочу спробувати себе у дублі. Тож мій агент підшукав варіант з переходом до молодіжки Металіста, її тоді Андрій Аніщенко очолював. Він до мене добре ставився, давав можливість пограти, йому я теж вдячний. Я підписав з Харковом повноцінний контракт, й виступав за дубль.

— Ти вже був дорослим парубком, але ж колектив незнайомий, як обживався в ньому?

— Зізнаюся, важко було. Я звик постійно бути вдома, з батьками, непросто було їхати з рідного міста, де ти всі свої 18 років провів. Приїхав до Харкова, там все нерідне — місто, люди. Та нічого, з часом освоївся.

Жив на базі у Високому — хороша, прекрасні умови. Металіст тоді на піку був, початок 2013-го. Фінанси, умови, поля, харчування — все шикарно. До першої команди було майже нереально пробитися, настільки хороші гравці там були. А потоваришував я з Юрієм Копиною, він на рік молодший, та ми грали разом у дублі. Він допомагав, підтримував.

Олексій Ковтун дебютував у Прем'єр-лізі України за Металіст у матчі проти Динамо

Олексій Ковтун дебютував у Прем’єр-лізі України за Металіст у матчі проти Динамо

— Згодом у клубі почалися скрутні часи — заборгованості по зарплатні, бойкоти гравців. Один з них дозволив тобі, і ще шістьом молодим футболістам дебютувати в чемпіонаті УПЛ та ще й у матчі з Динамо. Єгор Чегурко розповідав, як у вас коліна тремтіли.

— Ноги не тряслися, але переживання справді були. Все ж таки рівень, суперник хороший, за киян тоді ще Мбокані бігав, котрий зараз в Англії. Глядачів тисяч з 20 зібралося. Тож дебютне хвилювання було, та перший дотик до м’яча, й воно вивітрилося.

— До речі, а вам, дублерам, тоді навесні 2015-го, платили хоч щось?

— Нічогісінько. Заборгованість більше, аніж за півроку була, і нічого не платили. Навіть, коли я минулого літа йшов звідти, нічого не одержав.

— Влітку 2015-го на тренерському містку першої команди Ігоря Рахаєва змінив Олександр Севідов, дубль очолив Олександр Призетко. Ти не захотів чекати летального кінця?

— Так, прийшов Севідов, та я у його схеми не вписувався взагалі. Він мене взяв на збори, але зіграв я там рівно 10 хвилин. Він не розраховував на мене, сидіти ж у 20 років у дублі сенсу не було. Подумав, що варто спробувати себе на іншому рівні, так і потрапив до Полтави.

— Ти начебто йшов туди на правах оренди, ні?

— Яка оренда? Півроку ми взагалі грошей не бачили, жодних умов не було. Тож проблем забрати документи абсолютно не виникло. Як може клуб вирішувати: відпускати гравця, чи ні, якщо він йому зарплатню не платить місяцями?..

— І як тебе зустріла перша ліга?

— Фізично я був трохи підготовлений, тим більш, самому подобається якраз силовий футбол. А ось психологічно… Тому я так і вдячний Безсмертному, він мені в цьому плані дуже сильно допоміг. Підказував мені багато таких моментів, про які я навіть і не знав.

— У минулому чемпіонаті ти провів 23 поєдинки, забив один гол. З твоїм зростом (185 см — прим. ред.) міг би й частіше засмучувати чужих воротарів, під час розіграшів кутових, приміром.

— Авжеж, міг би. Сам винен: то там не вийшло, то там не встиг. Потрібно ретельніше попрацювати над цим.

— Пам’ятається, Євген Хачеріді теж обіцяв попрацювати над таким елементом, як гра головою саме біля воріт суперника, та, судячи з усього, його слова розійшлися з ділом.

— Звичайно, у мене теж є помилки, треба працювати, не можна зупинятися. Гра головою — такі єдиноборства захисник має вигравати завжди. Треба вдосконалюватися.

— Знову ж таки у попередній першості ти отримав 6 жовтих карток, у нинішній вже три. Ти себе вважаєш надміру жорстким гравцем?

— Навіть, якщо потрібно піти на фол, певна річ, стараюся зіграти у м’яч. Коли ж не вдається, одержую гірчичники. Завдати ж комусь травми спеціально — це не в моїх принципах.

— Зараз у чемпіонаті з’явилося чимало технічних, а головне, досвідчених атакуючих гравців — Ковпак, Фомін, Кожанов. Як тобі, недавньому дублеру, взагалі вдається протистояти таким аксакалам?

— Звичайно, досвід — велика річ. Ці та інші люди пограли на найвищому рівні, тому кожен тур тут — це бій, у кожній команді є сильний нападаючий, котрий змушує тебе показувати все, на що ти здатен, буквально зі шкіри пнутися доводиться, щоб їх стримати. Та для мене це теж досвід, сподіваюся, надалі він мені стане в пригоді.

— Вочевидь, тоді з Динамо, тобі сподобалося грати проти команд УПЛ. І якщо, поки Полтава не може вийти до прем’єр-ліги, то ти демонструєш своє вміння старшим клубам у Кубку?

— Для початку ми Буковину пройшли, теж не подарунок. А потім, так, вибили з турніру двох представників прем’єр-ліги.

— При цьому ти забивав і Зірці, проти якої грав ще у минулому сезоні в першій лізі, і Карпатам.

— Так, дуже приємно було забивати Зірці, тим більш, гол виявився переможним. На Карпати налаштовувалися особливо, вірили, що можемо пройти львів’ян, вірили у власні сили. Команда у них гарна, бійці, з характером, хороша лінія нападу, ми зали, що буде непросто. Та вдалося на 4-й хвилині забити, а потім і довести матч до перемоги.

— Найголовніші риси захисника — холоднокровність та дисциплінованість. Ти у житті такий же зосереджений та врівноважений, як під час цієї розмови?

— Не завжди, хотілося б бути спокійнішим. З кожним роком стараюся в цьому плані дорослішати, приймати більш зрілі й виважені рішення.

— Хто із нині діючих гравців твого амплуа є для тебе взірцем? Піке, Хумельс, Террі?

— Подобається, як грає Рамос. На мій погляд, він один з найкращих захисників світу, вміє абсолютно все в плані, як оборонятися, атакувати, забивати. Непоганий в Баварії Боатенг, та його ж природа нагородила — фактурний, таранний, потужний, при середньому зрості добре грає і внизу, і на другому поверсі.

— А з наших?

— Імпонує гра Ракицького. Окрім інших своїх сильних рис, він ще вирізняється з-поміж інших умінням віддати перший пас, почати вихід із оборони в атаку — а це для захисника на вагу золота. Дуже хороший Віда, Кучер вирізняється самовіддачею.

— В дитинстві ти напевне вболівав за Динамо. А зараз?

— Я корінний киянин. І завжди, навіть не перебуваючи у структурі клубу, буду підтримувати його. Це команда з рідного міста, вона завжди буде імпонувати. Утім, Шахтар зараз теж хорошу гру демонструє, й заслужено посідає перше місце в таблиці.

— Полтава — дуже зелене й гарне місто. Де твої улюблені місця для відпочинку?

— На базі (посміхається). Зараз дуже мало часу, його просто немає — через кожні три-чотири дні грати доводиться, тому нікуди не вибираюся. Якщо й випадає вихідний, то треба якнайкраще відновитися до наступного матчу, щоб підійти у хорошій формі.

— У Києві у тебе батьки, друзі дитинства. Часто навідуєшся до столиці, на машині їздиш?

— Зараз просто часу не вистачає, постійно тури, я зосереджений на футболі. Саме той вік, коли треба невтомно працювати, щоб зробити ім’я у футболі (сміється). А до Києва, звичайно, приїжджаю. Поки що на маршрутці. Не вважаю, що авто чи якісь витребеньки — це зміст життя, для мене це другорядне, на даний момент машини мене найменше цікавлять.



Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.