Тренер Колоса U-21 Савчук: про половину сезону, воротарів і Селезньова

Тренер молодіжної команди Колоса Владислав Савчук проаналізував виступи своїх підопічних у першій частині чемпіонату U-21. За словами молодого фахівця, команда заслуговує на задовільну оцінку

Старший тренер Колоса U–21 Владислав Савчук підбив підсумки виступу своєї команди у першій половині сезону-2020/2021 та дав оцінку своїм хлопцям:

— Якщо оцінювати за старою системою, яка була у наші часи, то я би поставив «задовільно». Якщо б не ті дві поразки з великим рахунком від Динамо та Олександрії, то була б оцінка «добре».

Ми влітку омолодили склад, і кістяк у нас був із хлопців 2002-го року народження. Хоча для дублюючого складу це дуже молоді хлопці, проте в цілому це все себе виправдало. Вони отримали великий досвід, і по ходу турніру дійсно прогресували. Але, коли ти отримуєш дві великі поразки, та ще й під кінець року, це залишає осад. Звісно кожному тренеру хочеться перемагати, тож оцінка за ці півроку «задовільно».

Единственный телеграм-канал о детско-юношеском и молодежном футболе. Подписывайтесь @goldtalant

— Що було найважчим у першій половині сезону?

— У нас була збірна з тих хлопців, які залишилися з минулого сезону, і тих, хто прийшов з команди U-19. І з початку команді не вистачало єднання, простого спілкування, тому що, звісно були два табори. Адже навіть досвідченим футболістам потрібен час, щоб притертися. Ми зібралися влітку, і десь три місяці тільки намагалися притертися один до одного. Тренери до хлопців; хлопці, які не були з нами знайомі, до нас; і також гравці між собою. І ми навіть не говоримо про ігрові зв’язки, тут мова про налагоджування зв’язків всередині колективу.

І десь наприкінці вересня — на початку жовтня, я почав відчувати, що хлопці почали набагато краще розуміти один одного, здружилися — а це досить важливо, а в деяких моментах важливіше за ігрові схеми. Коли є хороша комунікація в команді — є і результат на полі. І у нас був дуже непоганий відрізок в чемпіонаті, коли ми дуже добре виглядали, і нікому не програвали, йшли перемоги. Не будемо забувати, що вже по ходу чемпіонату до нас приєдналися Єгор Пінчук, Богдан Духота, ще пізніше Олександр Савенюк. У підсумку відчувалося, що прогрес йде від гри до гри, і це для мене, і мого помічника Андрія Гірчі, а також тренера воротарів Андрія Федоренка дуже приємно.

Фото koloskovalivka.com.

Скажу, що у нас Андрій Марчук, Олександр Літвінов, Олексій Малакі навіть на рівні U-19 не пограли як слід через карантин. Ми зіграли два матчі, почався карантин і чемпіонат завершився. І ці хлопці, які не відчули рівень U-19, одразу потрапили на рівень U-21, де і хлопці старші, і рівень команд вищий.

— Як відбувається процес залучання гравців основи до матчів чемпіонату U-21?

— Більше це побажання Руслана Володимировича Костишина, він дивиться за ситуацією у головній команді — комусь потрібна ігрова практика, хтось відновлюється після травми. Тому що, головне завдання вирішує перша команда, її результат — пріоритет. А молодіжні команди повинні у всьому допомагати.

Іноді було, що я просив, коли у нас були кадрові проблеми через дискваліфікацію та пошкодження наших гравців. Але найголовніше, що я хочу відзначити — коли приїжджали до нас футболісти основи, ніколи не було такого ставлення на кшталт «нас спустили до молоді і можна зіграти однією ногою». І Олексій Зозуля, і Олег Ільїн, і Денис Костишин, і Павло Оріховський, і Євгеній Ісаєнко, і навіть Євген Селезньов, який 70 хвилин зіграв проти дубля Олімпіка, у всіх було бажання, настрій.

Селезньов святкує гол із дублерами. Фото koloskovalivka.com.

Це стосується і голкіперів — Євген Кучеренко та Владислав Кучерук, вони також хотіли проявити себе, грали із бажанням. Для тренерів це була дійсно допомога, а для наших молодих хлопців великий плюс — вони дивляться на рівень, на відношення, чого потрібно прагнути, щоб досягти першої команди. Я своїм гравцям завжди кажу — вам потрібно прогресувати, щоб якнайшвидше пройти етап U-21 та перейти до головної команди.

— Олександр Поздєєв зізнався, що він не дуже уважно слідкує за турнірною таблицею. У нього в пріоритеті якість гри. Чи уважно Ви дивитися на турнірку чемпіонату?

— У мене є з чим порівняти, тому що у минулому сезоні я був тренером команди U-19, де ми були і другі з кінця, і треті з кінця. Турнірна таблиця — це важливий аспект в плані впевненості гравця дублюючого складу. Тому що ти можеш непогано грати, але якщо будеш постійно програвати, це може позначитися на психології. Звісно, найголовніше у нас —прогрес молоді, щоб на них звертали увагу тренери першої команди, спеціалісти, спортивний директор клубу, селекціонери. Я не можу сказати, що я прискіпливо слідкую за турнірною ситуацією. Але ж ми вивчаємо суперників, дивимося за ними, і хочеш-не хочеш, а знати їхню позицію ти будеш. Не скажу про Сашу Поздєєва, але я впевнений, що він знає, на якому місці його команда (сміється — прим.).

Щойно Коваль забив у Кубку. Фото koloskovalivka.com.

— Два Станіслава — Коваль та Мораренко дебютували у складі Колоса у кубковій грі проти вінницької Ниви, тож вже є перші результати вашої роботи?

— Це для нас дуже важливо. Це найважливіше, щоб хлопців підтягували до першої команди. Мораренко тренувався з першої командою, Кирила Сенька залучали до тренувань. І ми раділи, що наші хлопці вийшли на заміну в кубковому матчі у Вінниці, а Коваль навіть забив. Ви розумієте, що це повинно бути стимулом для інших гравців. «Хлопці, дивіться — ось ваші партнери вже зіграли за першу команду»! Нехай і кубковий матч, але це ж стадія 1/8 фіналу, і це головна команда!

— Які плани на це міжсезоння?

— Наразі ми пішли у відпустку до 12 січня. І у планах після відпустки поїхати на збори на десять-дванадцять днів. Ми з керівництвом постійно на зв’язку, і ми це обговорюємо. Можливо, поїдемо двома командами — U-19 та U-21.

Головне, щоб була хороша синтетика та добре освітлення, тому що будуть вечірні тренування. Думаю, керівництво нам знайде найкращий варіант. А потім повернемося, і там не так багато часу залишиться до старту другого кола чемпіонату. У нас 12 лютого за календарем гра проти дубля Шахтаря, і наше завдання якнайкраще підготуватися до цього матчу та до другої частини сезону, — цитує слова Савчука сайт Колоса.

Междусобойчик Защитники Динамо разыграли между собой звание лучшего футболиста Украины месяца

 



Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.