«Незабитий м’яч Реалу снився, і не раз»

20-річний камерунський універсал Мартін Хонгла своєю грою у контрольному матчі проти мінського Динамо вразив фанів Карпат. У розмові з прес-службою клубу він розповів про своє дитинство, переїзд до Іспанії, пораду від Мессі та незабитий гол Реалу

— Я родом із надзвичайно красивого міста Яунде — столиці Камеруну, — узяв слово Хонгла. Там починав займатися футболом в академії Блеза Нкуфо, де провів три роки у теплій та сімейній атмосфері. Але паралельно вчився комп’ютерних технологій і якби не став футболістом то напевно працював би айтішником. Умови для розвитку дитячого футболу в Камеруні не такі, як в Європі. Завжди чогось бракує. Тому всі мріють потрапити в Європу, в сильний чемпіонат, щоб прогресувати і розвиватися. Так сталося і зі мною — я поїхав в Іспанію. Спершу виступав за молодіжні команди, а потім почав грати в Прімері.

Барселона... Для мене це був надзвичайний досвід. Футболіст, в якого з'являється шанс зіграти в Барселоні, є дуже щасливим. В футболі лише наполегливою працею можна досягти успіхів. Я тренувався з основною командою, черпав інформацію, ловив кожен момент.

У легендарній Барсі

Коли виступав за молодіжну збірну Камеруну, спілкувався з Самуелем Ето'о. А коли зустрівся з Лео Мессі, то не просив селфі чи автограф, а спитав поради на майбутнє. Відповідь була очевидна для того, щоб рости, потрібно постійно працювати. Щодня. Інакше нема шансу. Тому для мене на першому місці стоїть робота. В футболі чудес не буває. Все досягається лише важкою працею.

Чи снився мені гол, який я не забив Реалу? Снився і не раз. Я розумів, що це шанс. Якщо заб'ю гол Реалу, то зможу засвітитися в цілій Європі. Але я не влучив. Це був шок для мене. І все ж я отримав надзвичайний досвід. Ніколи в житті не міг уявити, що гратиму проти Роналду. Ми програли, але я все ж дуже гордився собою.

Я хочу завжди бути найкращим, йти попереду, бути лідером. Як тільки прибуваю в нову команду то слухаю тренера, виконую все, що він говорить: так я швидше влиюся в колектив і стану своїм. Приїхав в Карпати з Іспанії. Це зовсім новий чемпіонат для мене, як і для нашого головного тренера. Фабрі дуже досвідчений і прагне прогресу разом із гравцями. Мені в Карпатах подобається, я бачу старання всієї команди.

На тренуваннях працює, як годиться

Скажу правду, я мало що знав про Україну. Але я хотів грати і географія для мене значення не мала. Я розумів, що мною зацікавлені, і це стало головним фактором. Тому я навіть не думав — погодився відразу.

Головним тренером збірної Камеруну є Кларенс Зеєдорф видатний у минулому футболіст. Чи зможе він слідкувати за мною, зважаючи на те, що я гратиму не в Іспанії, а в Україні? Так, адже у вашому чемпіонаті вже грає Дава і його регулярно викликають до збірної.

Карпатський лев у збірній камерунських левів

Я комунікабельний, люблю поговорити і хочу мати добрі стосунки з усіма гравцями. От мені вже розказали про українську зиму. В Іспанії також в певних регіонах було прохолодно, але напевно це різні зими. Мені розповідали, як африканці знайомляться з українським снігом, як вони падають на нього. Напевно, на мене також чекає така процедура.

Українська зима там?

Мені все одно де грати. Чи в опорній зоні, чи в захисті чи латералем. Комфортно все ж почуваюся від центру поля і вище. Можу приносити користь для команди на цих ділянках. І так само наголошу: зараз я — футболіст Карпат, не Гранади. Почуваюся прекрасно, бо мене дуже тепло прийняли.

У нинішньому сезоні у складі Гранади Мартін Хонгла провів 12 матчів, забив 1 м’яч.

Примітка: у Камеруні дві державні мови англійська та французька. Англійською прізвище хавбека Hongla промовляється як Хонгла. Але йому більш подобається французький варіант Онгла.



Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий


Warning: Undefined variable $user_ID in /var/www/www-root/data/www/goldtalant.com.ua/wp-content/themes/HappyBaby/comments.php on line 67

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.