На польських зборах юніори Карпат виграли три і програли один матч з п’яти

Далеко не всі юніорські команди мали змогу готуватися до другої частини чемпіонату U-19 в закордонних умовах. Динамо й Шахтар відправляли своїх хлопців до Туреччини, Карпати ж готувалися у Польщі

Якщо раніше леви-юніори їздили подалі (Бельгія, Нідерланди чи та ж Турччина), то цього разу десантувалися у польському місті Білосток. Старший тренер Карпат U-19 Роман Гнатів узяв на збори наступних гравців:

воротарі: Андрій Артим, Валентин Горох;

захисники: Артем Данилюк, Тимофій Калинчук, Степан Слічний, Любомир Степанчук, Владислав Мудрик, Володимир Рудюк, Микола Романік, Петро Харжевський;

півзахисники: Орест Панчишин, Богдан Козак, Вадим Гудзінський, Вадим Мельнійчук, Ростислав Лях, Остап Притула;

нападники: Роман Лісовик, Максим Гірний, Василь Руніч, Тарас Кудь.

Нагадаємо, що Харжевський, Притула та Лях перед цим провели два тижні на тренувальних зборах із першою командою у Туреччині.

Роман Гнатів

Гнатів так прокоментував початок підготовки Інформаційному центру Карпат:

— З відпустки команда повернулася 21 січня, усі пройшли плановий медогляд та приступили до занять. Перший тиждень ми працювали в одноразовому режимі, а з 28 січня перейшли до дворазових тренувань. Серед кадрових втрат команди — перехід Сікана в Шахтар, Іванюк відновлюється після ушкодження, отриманого ще в осінньому колі та рецидив старої травми в Берези. Усі решта здорові.

З 6 по 19 лютого команда перебуватиме на зборах у Польщі, в місті Білосток. На цей період у нас заплановано 5 спарингів. Перший етап підготовки вже позаду, тепер будемо переходити до швидкісно-силової роботи.

— Минулого року юніори проходили збори в Нідерландах. Чому цього року вибір зупинився на Польщі?

— Нідерланди трохи далеко розташовані (сміється). Ми розглядали варіанти поближче, вибирали вигідну пропозицію, щоб провести повноцінний збір. Пошук розпочався ще в кінці минулого року. Серед кандидатів було декілька міст в Польщі та Словаччині. Білосток був найоптимальнішим варіантом, тож зупинились на ньому.

Проживатимемо в готелі, недалеко від якого знаходиться поле зі штучним покриттям. Тренування проходитимуть у дворазовому режимі.

— Не кожен клуб УПЛ може собі дозволити відправити на закордонні збори команду юніорів…

— Це рішення керівництва, тож завдячувати потрібно йому. Вони вирішували, як буде краще для команди. А команді краще готуватися там, де є повноцінні умови. Ось ми тренувалися на штучному полі в Брюховичах, та й спаринг-партнерів обмаль. У випадку закордонних зборів є усі умови для повноцінної підготовки. Думаю, що гравці також задоволені такою можливістю, оскільки протягом року вони живуть на базі, а це постійно одна й та ж локація і в психологічному плані їм трохи важко. Тому виїзд за кордон для них, як ковток свіжого повітря.

Та перший млинець на польському повітрі вийшов глевким. Місцевий Стоміл, що виступає в Першому польському дивізіоні, розтрощив захист українців — 4:1.

Свій єдиний гол наші забивали так: Руніч отримав передачу з флангу, красиво обіграв опонента, вийшов на побачення з воротарем і холоднокровно загнав м’яча до сітки — 2:1.

«Вийшов хороший спаринг: команда доросла, грає в Першій лізі й одразу видно, що футболісти досвідчені, — пояснив Роман Гнатів. — Гра була цікава, але через власні грубі помилки завершилась не на нашу користь. Суперник вдало використав свої сильні сторони та реалізував моменти. Хоча, однозначно ми не заслуговували на такий рахунок — він не відповідав грі. У першому таймі ми пропустили три нелогічні голи. Думаю, що навіть на тренуваннях такі м’ячі не пропускають. А от другий тайм мені особливо сподобався. Ми повністю вирівняли гру, контролювали м’яча, створювали моменти але, на жаль, не змогли забити. Звичайно, що після матчу хлопці були засмучені, адже поразка — це завжди неприємно, тим паче з таким рахунком. По грі не було видно, що досвідченій команді протистоять 19-річні юнаки. Різниця була хіба в антропометричних даних. У нас в команді, на відміну від суперника, немає високих футболістів, через що ми нерідко поступались в боротьбі».

Стоміл (Ольштин) — Карпати U-19 — 4:1

Карпати (1-й тайм): Артим — Степанчук, Калинчук, Харжевський, Данилюк, Панчишин, Притула, Рудюк, Лях, Гірний, Руніч.

(2-й тайм): Артим — Мудрик, Слічний, Харжевський, Мельнійчук, Романік, Козак, Гудзінський, Лях, Кудь, Лісовик.

А ось у другому контрольному матчі вже карпатці були старшими за суперника: вони зустрілися із Ягеллонією U-18 із Білостока.

Вже на початку матчу львівські юніори повели в рахунку, завдяки удару Рудюка в нижній кут воріт. Через декілька хвилин зелено-білих спіткала невдача: арбітр матчу призначив пенальті за гру рукою у штрафному майданчику. Та зрівняти рахунок супернику не вдалося.

Знову карпатівці забили вже на перших хвилинах другого тайму. Василь Руніч втік від опіки захисників, вийшов один на один з голкіпером і влучно пробив по воротах. Наступним своїм моментом скористався Тарас Кудь, який після подачі Степанчука, головою загнав м’яча до сітки. А після вдало розіграної комбінації, карпатівці вивели на ударну позицію Лісовика, який довів рахунок до розгромного.

«Команда добре відіграла і продемонструвала ті зв’язки, які ми відпрацьовували на заняттях. Ми знімали процес тренування, а потім показували хлопцям те, що ми хочемо бачити під час гри. Порадувало те, як вони рухались на полі. Ми тренуємось у дворазовому режимі, тому десь важко витримати темп гри, але хлопці справились. Вважаю, що спаринг вдався. Щодо суперника, то він не був слабкий, просто ми сьогодні зіграли краще», — резюмував керманич Карпат.

Карпати U-19 — Ягеллонія U-18 — 4:0

Карпати (1 тайм): Горох — Мудрик, Калинчук, Харжевський, Лях, Панчишин, Рудюк, Козак, Притула, Гірний, Руніч.

(2 тайм): Артим — Степанчук, Слічний, Харжевський, Лях, Романік, Гудзінський, Козак, Лісовик, Кудь, Мельнійчук.

Наступним спаринг-партнером галичан стала команда Зніч, що виступає в польській третій лізі. Дорослі дядьки, програючи епізоди вчорашнім школярам, заводилися, йшли на грубість і один з моментів ледь не завершився бійкою. Перший тайм завершився без голів.

У другому одна з контратак поляків завершилась взяттям воріт. Зрівняти рахунок у матчі влучним ударом з пенальті вдалося захиснику Петру Харжевському. А за декілька хвилин до завершення, карпатівці провели ще одну гольову атаку: Мельнійчук з флангу увірвався до штрафного, пробив, кіпер удар парирував, а першим на добиванні був Рудюк.

Петро Харжевський

«Протягом усієї гри, ми робимо акцент на пресингу і скажу, що хлопці справляються. Немає такого, що їм не вистачає сил. Так, не завжди все вдається, але збори для того й існують, щоб відшліфовувати проблемні моменти. Ми працюємо без вихідних і використовуємо кожен день для тренувань, тож фізично хлопці добре підготовлені. Поки що ми не награємо основний склад, а пробуємо різні зв’язки гравців, щоб дати можливість кожному зіграти», — підсумував Гнатів.

Карпати U-19 — Зніч (Бяла Піска) — 2:1

Карпати (1 тайм): Артим — Мудрик, Харжевський, Слічний, Лях, Панчишин, Козак, Гудзінський, Руніч, Кудь, Лісовик.

(2 тайм): Горох — Мудрик, Харжевський, Слічний, Данилюк, Романік, Рудюк, Степанчук, Гірний, Притула, Мельнійчук.

У передостанньому поєдинку львів’яни посперечалися за премогу ще з однією командою третьої ліги — замбрівською Олімпією. Суперник заволодів ініціативою і, скориставшись прогалинами в обороні карпатівців, вже на шостій хвилині повів у рахунку. Згодом, прийнявши передачу з флангу, Притула зробив рахунок нічийним. А через 10 хвилин, після комбінаційної атаки, Рудюк вивів зелено-білих вперед.

Остап Притула святкує

Та за п’ять хвилин до завершення матчу, поляки, знову ж таки через помилки у захисті, забили вдруге і буквально вирвали нічию.

«Я задоволений грою, яку ми продемонстрували, хоча й не змогли довести матч до перемоги. Справа в тому, що коли протягом тайму відбувається багато замін і міняється практично весь склад, то це не може не впливати на гру. Після матчу я спілкувався з тренером Олімпії і він добре відгукувався про нашу манеру гри, сказав, що йому сподобалось. Сьогодні це було помітно. Щодо суперника, то Олімпія досить організована команда. Видно, що вони ставлять перед собою серйозні цілі. Гравці демонструють не силовий, а комбінаційний футбол, тому з ними було цікаво грати», — поділився Роман Гнатів.

Карпати U-19 — Олімпія (Замбрів) — 2:2

Карпати (1 тайм): Артим — Мудрик, Харжевський, Слічний, Лях, Панчишин, Рудюк, Гудзінський, Руніч, Притула, Кудь.

(2 тайм): Горох — Степанчук, Харжевський, Слічний, Данилюк, Романік, Козак, Гудзінський, Лісовик, Мельнійчук, Гірний.

У завершальному поєдинку юніори Карпат обіграли місцеву команду МОСП з четвертого дивізіону. Українці дуже хотіли завершити збори перемогою, тож на полі діяли впевнено та безкомпромісно. Перший гольовий момент вони створили на 10-й хвилині матчу: після кутового у штрафному майданчику найкраще зорієнтувався Руніч, закривши подачу на дальній стійці. Невдовзі він же після прострілу з флангу вдруге пробив оборону поляків. До перерви закріпили свою перевагу третім голом, автором якого став Лях, який опинився один на один з голкіпером й, обігравши останнього, загнав круглого у ворота.

У другій половині зігравши на добиванні відзначився Володимир Рудюк. Карпати й надалі тотально перегравали суперника, який за весь тайм лише раз зміг вдарити по воротах Артима. А на завершення, завдяки влучному удару Мельнійчука, леви записали до свого активу ще один гол.

«Я задоволений не так результатом, як діями команди. Хлопці дуже відповідально віднеслися до цього спарингу і протягом усього матчу намагалися виконувати поставлені перед ними задачі. Зборами загалом також задоволений. Умови були хороші, у нашому розпорядженні були поля, тренажерний зал, басейн, сауна. Словом було все для комфортного проведення тренувань й ми виконали все, що планували», — підсумував закородонну роботу Роман Гнатів.

Карпати U-19 — МОСП (Білосток) — 5:0

Карпати (1 тайм): Горох — Мудрик, Харжевський, Калинчук, Лях, Панчишин, Козак, Гудзінський, Лісовик, Гірний, Руніч.

(2 тайм): Артим — Степанчук, Слічний, Калинчук, Данилюк, Романік, Козак, Рудюк, Притула, Кудь, Мельнійчук.

19 лютого команда Карпат U-19 повернулася до України.

Кто станет чемпионом Украины U-19 по итогам сезона-2018/2019?

  • Динамо (38%, 377 голосов)
  • Шахтер (22%, 216 голосов)
  • Карпаты (9%, 87 голосов)
  • Арсенал (4%, 44 голосов)
  • Александрия (4%, 40 голосов)
  • Металлург (4%, 35 голосов)
  • Ворскла (3%, 30 голосов)
  • Заря (3%, 30 голосов)
  • Черноморец (3%, 27 голосов)
  • Десна (3%, 26 голосов)
  • Волынь (2%, 24 голосов)
  • Львов (2%, 24 голосов)
  • Мариуполь (2%, 21 голосов)
  • Олимпик (1%, 10 голосов)

Всего проголосовало: 991

Загрузка ... Загрузка ...


Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.